Search This Website

2004 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Ranganathan’s canons of classification as grouped into three planes of work are:
(A) Idea, Verbal and Number
(B) Idea, Verbal and Notational
(C) Natural, Artificial and Computer
(D) Number, Common Isolate and Connecting Symbol
Answer: (B)

12. The first block in ISBN is a:
(A) Geographic Identifier
(B) Title Identifier
(C) Publisher Identifier
(D) Author Identifier
Answer: (A)

13. Theory X and Theory Y were formulated by:
(A) Douglas Murray McGregor
(B) Peter Drucker
(C) Abraham Maslow
(D) F. W. Taylor
Answer: (A)

14. The method of reducing the physical size of a block of information is called:
(A) Information Reduction
(B) Data Compression
(C) Data Retrieval
(D) Information Size
Answer: (B)

15. Which one of the following is a volatile memory?
(A) RAM
(B) CD-ROM
(C) Hard Disk
(D) Floppy Disk
Answer: (A)

16. LYCOS is a:
(A) Search engine
(B) Programming language
(C) Database
(D) Database vendor
Answer: (A)

17. The ability to travel between electronic documents using any number of alternative paths to find relevant information is known as:
(A) Linking
(B) Browsing
(C) Searching
(D) Navigating
Answer: (C)

18. A questionnaire designed with open-ended questions is known as:
(A) Unstructured
(B) Flexible
(C) Closed
(D) Structured
Answer: (A)

19. Non-Sampling Error (NSE) are referred to as the errors of:
(A) Probability
(B) Quantification
(C) Ratio
(D) Measurement
Answer: (B)

20. Delhi Public Library was established in:
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953
Answer: (B)

2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

1 comment:

  1. If possible try to give explanation for particular answer.. it really help Beginner like us

    ReplyDelete