Search This Website

2004 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. The theories relating to motivation are:
1. Fayol theory
2. Maslow theory
3. Drucker theory
4. McGregor Theory X and Theory Y
(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1, 3 and 4 are correct
(C) 2 and 4 are correct
(D) 2, 3 and 4 are correct
Answer: (C)

32.  Which of the following are library networks?
1. INTERNET
2. DELNET
3. NICNET
4. OCLC
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 4 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1 and 4 are correct
Answer: (B)

33. The national level association for special libraries are:
1. Association for Information Management (ASLIB)
2. Society for Information Science (SIS)
3. Charatered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)
4. Indian Association of Special Libraries and Information Centres (IASLIC)
(A) 1 and 3 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 4 are correct
(D) 3 and 4 are correct
Answer: (C)

34. The following are used as tools for vocabulary control in indexing:
1. Dictionary
2. Thesaurus
3. List of Subject Headings
4. ISBD
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 2 and 4 are correct
Answer: (C)

35. The following States in India do not have library legislation:
1. Bihar
2. Manipur
3. Meghalaya
4. Maharashtra
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 2 and 4 are correct
Answer: (C)

Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.
            There are many driving forces for the introduction of good records management procedures within organizations. Some of the reasons are driven by negative factors such as liability, disaster recovery and protection against breach of intellectual property rights. Others are positive, such as more effective operations of administrative procedures, continuity and more efficient user of resources such as people and space.
            We can start with legal obligations. Government departments and many non-departmental public bodies are required to keep records to a particular standard under the Public Records Acts. All limited companies are required to keep basic business records under the Companies Acts and particular industries such as the oil industry, pharmaceutical companies and financial advisers are covered by specific regulations which govern record keeping.
            Companies that sell services or manufacture products for sale to the general public are increasingly aware of the dangers of litigation that can arise if a product is implicated in injury or death of a customer. In many cases the defence against litigation is centered around records that can demonstrate that the company was not negligent and that it was working to the best practice of the time when the problems occurred. This protection against litigation is becoming increasingly important in the public sector as government departments and agencies are becoming more accountable to the general public.
            Some industries are based on intellectual property whether this be music, written work, videos, trademarks or patents. Protection against theft of intellectual property depends almost entire on keeping the relevant records and protecting them against damage. Ownership of property depends on written title deeds. Contracts are another valuable asset that needs to be managed and kept in suitable conditions.
            A key role for records managers in many organizations is protection of vital records. This helps to ensure effective recovery from disasters. This is especially important in information intensive activities such as finance, research and development, sales and marketing. Precautions such as keeping off-site copies of documents and adequate protection against fire, flood and theft fall within the remit of records management.
            For many organizations the only tangible evidence of their past existence is the business records and archives. This history or a company can play an important part in its ongoing sense of identity and records can play a significant role in this process. The benefits of this sense of continuity may not be as easy to qualify but they are nonetheless important. Minutes of board meetings and of departmental groups and committees can provide a useful commentary on the company and indication of its future direction. These factors can be particularly relevant during a period of change, such as that following a merger, take-over or change of ownership.
            Finally, records management is a key effective use of resources within an organization.

36. The positive factors warranting records management in organizations are:
1. Efficient use of resources
2. Effective operation of procedures
3. Easy management
4. Quick management
(A) 1 and 4 are correct
(B) 3 and 4 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1 and 2 are correct
Answer: (C)

37. “Disaster Recovery” is a negative driving factor for introducing good records management in organizations.
The above statement is true or false?
(A) True
(B) False
Answer: (A)

38. Ownership of property depends on:
(A) Companies Act
(B) Public Records Act
(C) Contracts
(D) Written Title Deeds
Answer: (D)

39. Which of the following statements is incorrect?
(A) Protection against litigation is not important
(B) Contracts are valuable assets that need to be managed
(C) Business records and archives are the only tangible evidence of their past incidence
(D) Liability is a driving force towards the need for good records management.
Answer: (D)

40. Which of the following statements is correct?
(A) Protection against theft of intellectual property does not depend on maintenance of records.
(B) Precaution against fire, flood and theft does not fall with the remit of records management.
(C) Records can play a significant role in the history of a company
(D) Records need not be maintained to a particular standard
Answer: (A)

2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2004 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment