2005 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Browser
a. Google
II. Operating System
b. ‘C’
III. Programming Language
c. Internet Explorer
IV. Search Engine
d. Windows
Codes:
(A) I - a, II - c, III - b, IV - d
(B) I - c, II - b, III - d, IV - a
(C) I - c, II - d, III - b, IV - a
(D) I - d, II - b, III - c, IV - a
Answer: (C)

32. Match the following:
List - 1
List - 2
I. INIS
a. Ohio
II. AGRIS
b. Delhi

III. OCLC
c. Vienna
IV. NICNET
d. Rome
Codes:
(A) I - c, II - a, III - b, IV - d
(B) I - b, II - d, III - c, IV - a
(C) I - d, II - c, III - a, IV - b
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (D)

33. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Observation (Senses)
a. Knowledge
II. Organization (Logical Relation)
b. Data / Ideas
III. Learning and Assimilation
c. Wisdom
IV. Judgement Correlation
d. Information (application of content)
Codes:
(A) I - d, II - a, III - c, IV - b
(B) I - c, II - b, III - d, IV - a
(C) I - a, II - c, III - b, IV - d
(D) I - b, II - d, III - a, IV - c
Answer: (D)

34. Match the following:
List - 1
List - 2
I. Mysticism
a. Y7
II. Useful Arts
b. Y
III. Sociology
c. ∆
IV. Anthropology
d. M
Codes:
(A) I - c, II - d, III - b, IV - a
(B) I - d, II - b, III - c, IV - a
(C) I - b, II - c, III - d, IV - a
(D) I - a, II - d, III - c, IV - b
Answer: (A)

35. Assertion (A): Library cooperation is the prime need of the day.
Reason (R): It is impossible for an individual library to meet all the requirements of its users.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (A)

36. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) The difference between the highest and lowest values of a variable................. Range.
(B) The value of a variable which divides the area under the frequency curve into two equal parts ................................... Median.
(C) The result when the sum of all the items in the series is divided by the number of items in the series ...................... Mean.
(D) The value of a variable for which the frequency is maximum ............... Probability.
Answer: (D)

37. Assertion (A): Arrangement of documents by subject will satisfy more users.
Reason (R): Many users search for documents by title.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (B)

38. Assertion (A): A special library serves a specialist clientele.
Reason (R): The collection of special library is relatively narrow in scope
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (A)

39. Assertion (A): Copyright Act safeguards the interest of the author.
Reason (R): This Act is essential to maximise the circulation of documents.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
Answer: (C)

40. Arrange the following classification schemes according to the year of publication use
the code below:
I. Color classification
II. Dewey Decimal Classification
III. Bibliographic Classification
IV. Subject Classification
Code:
(A) II , IV , I , III
(B) III , II , I , IV
(C) I , IV , III , II
(D) IV , II , III , I
Answer: (A)

2005 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2005 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2005 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2005 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2005 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment