2006 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
            List-I                                       List-II
(a) Origin of a word                            (i) World of Learning
(b) Synonyms of a word                     (ii) Dictionary of Etymology
(c) How to install a gadget                 (iii) Encyclopedia
(d) Address of Oxford University      (iv) Manual
                                                            (v) Theasaurus
Code:

(a)
(b)
(C)
(d)
(A)
(ii)
(v)
(v)
(iii)
(B)
(v)
(iii)
(iv)
(i)
(C)
(v)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(ii)
(v)
(iv)
(i)
Answer: (D)

42. Match the following:
List-I                                                                           List-II
(a) Nehru Memorial Museum Library             (i) Chennai
(b) Connemara Public Library                         (ii) Pune
(c) Bhandarkar Oriental Research Institute Library   (iii) Patna
(d) Khudabaksh oriental Library                                (iv) Delhi
                                                                                    (v) Allahabad                         
Code:

(a)
(b)
(C)
(d)
(A)
(iii)
(v)
(iv)
(ii)
(B)
(v)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(v)
(ii)
(i)
(i)
(D)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
Answer: (D)

43. Match the following:
List-I                           List-II
(a) IFLA                      (i) Science Citation Index
(b) Unesco                   (ii) First Search
(c) OCLC                    (iii) Patent Information
(d) ISI                         (iv) Public Library Manifesto
                                    (v) Universal Availability of Publications
Code:

(a)
(b)
(C)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(B)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(C)
(v)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(v)
(i)
(iv)
(ii)





Answer: (C)

44. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Email                                  (i) Bulletin Board
(b) FTP                                    (ii) Remote Log In
(c) TELNET                            (iii) Library Network
(d) USENET                           (iv) Moving/ Downloading Files
                                                (v) Exchanging Message
Code:

(a)
(b)
(C)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(v)
(i)
(B)
(v)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(v)
(i)
(iv)
(iii)
Answer: (B)

45. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) MS-DOS                            (i) Multi- User Operating system
(b) UNIX                                (ii) DTP Software
(c) Excel                                  (iii) DBMS
(d) Pagemaker                         (iv) Single User Operating System
                                                (v) Spreadsheet Software
Code:

(a)
(b)
(C)
(d)
(A)
(iv)
(v)
(i)
(ii)
(B)
(v)
(i)
(ii)
(iii)
(C)
(iii)
(i)
(ii)
(v)
(D)
(iv)
(i)
(v)
(ii)
Answer: (D)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage.
Digital devices measure and display discrete quantities. Most clocks, for example are analog in nature and have hands that sweep along a continuous scale as do the needles on speedometers Digital clocks, however, display discrete numbers standing for the time. The numbers are either there or they are not, and they click into position virtually instantaneously. In fact, speed and accuracy are distinguishing features of most digital devices, because analog equipment comes in a poor second on both counts. A valid comparison can be made between slide rules, which are analog, and pocket calculators, which are digital.
Accepts information in a unitary form, i.e., letters, symbols and numbers. These may represent anything the computer user wishes. All calculations and processing of the incoming data are done on the digital computer. Thus, all the mathematical rules and functions may be applied and the results are printed out in conventional letters, symbols or numbers. Thus, these are general purpose computers suitable for information processing in general.
“Hybrid” computers have been developed to take advantage of the strength of both analog and digital devices. Typically, analog computers will measure physical quantities such as temperature or pressure and then relay the data to digital computers, which, because of their greater speed and accuracy, can perform statistical computations on the data easily. The output is then displayed in a convenient form for the human beings responsible for conducting or monitoring the operation in question.
Because of their unique capabilities for symbol manipulation, digital computers loom for more important in applied information science than the other types, and it is to them that we shall be referring when we speak of computers from now on.

46. The distinguishing features of digital devices are :
(i) Speed
(ii) Accuracy
(iii) Timeliness
(iv) Easy to Carry
Codes
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iv)
(C) (iv), (iii) and (i)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: (A)

47. Digital clocks are analog in nature because:
(A) they have two hands
(B) their hands sweep along on a continuous scale
(C) they show time
(D) display discrete numbers standing for time
Answer: (D)

48. Hybrid computers are developed to take advantage of:
(A) strength of analog devices
(B) strength of digital devices
(C) strength of both analog and digital devices
(D) strength of none of the above
Answer: (C)

49. Analog computers measure physical quantities because of:
(A) the temperature and accuracy
(B) their greater speed and accuracy
(C) the human beings
(D) the complexities in operations
Answer: (A)

50. Digital computers assume more importance in applied information science because of:
(A) the lack of capabilities for symbol manipulation
(B) the capabilities for symbol manipulation
(C) the capabilities for digital manipulation
(D) the lack of capabilities for digital manipulation
Answer: (B)

2006 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2006 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2006 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2006 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2006 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment