2006 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

1. Which among the following is considered as an informal channel of Information Communication?
(A) Journals
(B) Textbooks
(C) Invisible Colleges
(D) Technical Reports
Answer: (C)

2. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Books in Print - Trade Bibliography
(B) Cummulative Book Index - Books published in English language
(C) British Books in Print - R. R. Bowker
(D) National Bibliography - INB
Answer: (B)

3. URL stands for :
(A) Uniform Resource Locator
(B) Universal Resource Locator
(C) Unified Resource Locator
(D) Uniform Reference Locator
Answer: (A)

4. Zero Based Budgeting system was propounded by:
(A) Peter Drucker
(B) Edward Evans
(C) Allen Kent
(D) Peter Phyrr
Answer: (D)

5. A series of interconnected documents stored on the Internet is called :
(A) Websites
(B) Domain Name
(C) Home Page
(D) Web Page
Answer: (A)

6. The first All India Conference of Librarians in 1918 was held at :
(A) Baroda
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Lahore
Answer: (D)

7. If two citations are cited together, it is known as:
(A) Double citation
(B) Twin citation
(C) Co-citation
(D) Controlled citation
Answer: (C)

8. Grey Literature means:
(A) The literature published by a publisher named as “Grey Publisher”
(B) The literature which is not published and is not available through normal book selling channels
(C) The literature published and made available in Grey shades
(D) The literature which is published and made available through special publishers
Answer: (B)

9. The smallest unit of data in a database is:
(A) Record
(B) File
(C) Field
(D) Table
Answer: (C)

10. The term “Bandwidth” refers to:
(A) The amount of data that can be sent through communication media
(B) The amount of data in a multimedia file
(C) The speed of transmission of data
(D) Number of bands available in a computer
Answer: (C)


2006 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment