2006 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): Classification as a tool for organization of knowledge will continue to persist.
Reason (R): In the age of e-documents classification is redundant.
Codes:
Codes
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is correct and (R) is false.
(C) (R) is correct (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

22. Assertion (A): Collection development should be judiciously done.
Reason (R): Almost all libraries have limited resources.
Codes
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (B)

23. Assertion (A): No single library connect all the demands of the users
Reason (R) : Resource sharing is the need of the day.
Codes
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are correct
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) (R) is false, but (A) is true
Answer: (B)

24. Assertion (A): Library catalogues meet most of the approaches of the users.
Reason (R): Catalogues include all the details of the document.
Codes
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) are false
(C) Both are partially true
(D) (R) is true, and (A) is false
Answer: (A)

25. Assertion (A): Information can be obtained from several sources other than the libraries.
Reason (R): Library science is narrower in scope than information science
Codes
(A) (A) is false and (R) are true
(B) (R) is false and (A) is true
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D)

26. The catalogue codes were developed in the order as :
(A) Anglo American Code (Joint Code), Rules for Dictionary catalogue, ALA rules for author and title entries, AACRI
(B) Rules for Dictionary catalogue, ALA Rules for author and title entries, AACRI, Anglo American Code (Joint Code)
(C) Rules for dictionary catalogue, Anglo American Code (Joint Code) ALA rules for author and title entries, AACRI
(D) ALA rules for author and title entries, AACRI, Rules for Dictionary catalogue,
Anglo American Code
Answer: (C)

27. Which is the correct sequence of the following in the chronological order of publication
(A) 14th edition of D.D.C., 1st edition of C.C., Rider’s International Classification, Broad System of Ordering.
(B) 1st edition of C.C., 14th edition of D.D.C., Broad System of Ordering, Rider’s International Classification
(C) Rider’s International classification, 1st edition of C.C., Broad System of Ordering, 14th edition of D.D.C.
(D) 1st edition of C.C., Rider’s International Classification, 14th edition of D.D.C., Broad
System of Ordering
Answer: (D)

28. Identify the development in following Library Software in correct chronological
sequence
(A) Sanjaya, Libsys, SLIM, SOUL
(B) SLIM, Libsys, SOUL, Sanjaya
(C) Libsys, Sanjaya, SOUL, SLIM
(D) Sanjaya, SOUL, SLIM, Libsys
Answer: (C)

29. Select the right chronological sequence of information systems, as per their year of
establishment
(A) INIS, AGRIS, NISSAT, Patent Information System (India)
(B) AGRIS, NISSAT, INIS, Patent Information System (India)
(C) Patent Information System (India), INIS, AGRIS, NISSAT
(D) NISSAT, AGRIS, INIS, Patent Information System (India)
Answer: (C)

30. Select the right sequence of the following devices according to their storage capacity in descending order:
(A) CD, DVD, Floppy Disc, Punched Card
(B) Floppy Disc, Punched Card, CD, DVD
(C) Punched Card, Floppy Disc, CD, DVD
(D) DVD, CD, Floppy Disc, Punched Card
Answer: (D)

2006 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2006 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2006 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2006 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2006 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment