2006 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Which of the following factors is not considered in the making of a library budget?
(A) The size of the organization
(B) The type of users
(C) The collection
(D) The age of library employees
Answer: (D)

12. OCLC is:
(i) Online Computer Library Centre
(ii) At Dublin (Ohio)
(iii) At New York
(iv) Ohio College Library Centre
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

13. Pre-coordinate indexing system is followed in:
(i) Chain Indexing
(ii) POPSI
(iii) UNITERM
(iv) PRECIS
(A) (i) and (iv) are correct
(B) (i) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) (ii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

14. ADONIS is a:
(i) Bibliographic database only
(ii) Numerical database only
(iii) Full text database
(iv) None of the above
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (iii) is correct
(D) (iv) is correct
Answer: (C)

15. Hypothesis is a:
(i) Solution to the problems
(ii) Statements of assumption
(iii) Statement to be tested
(iv) Fact
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (ii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

16. The first library science school in the world was started
(i) By Melvil Dewey
(ii) At Columbia University, New York (USA)
(iii) By W.C. Berwick Sayers
(iv) At London University, London (UK)
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (A)

17. Primary sources include:
(i) Thesis
(ii) Patent
(iii) Abstracting Periodical
(iv) Periodical article
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

18. Shannon and Weaver are associated with:
(i) Mathematical theory of communication
(ii) Models of communication
(iii) Theories of Management
(iv) Library software packages
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

19. The decision to make or not to make an entry under a subject term is governed by the
(A) Canon of Ascertainability
(B) Canon of Prepotence
(C) Canon of Sought Heading
(D) Canon of Context
Answer: (A)

20. “Span of control” refers to:
(A) The numbers of subordinates to be supervised
(B) Exercise strict control staff
(C) Duration over which the control is to be exercised
(D) The area which is to be controlled
Answer: (A)


2006 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment