2007 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. “The Wheat loan Educational Exchange Programme” was initiated in :
(A) 1951
(B) 1972
(C) 1981
(D) 1999
Answer: (A)

22. Weeding of unuseful books from the library is emphasized by this law of library science:
(A) Second
(B) Third
(C) Fourth
(D) Fifth
Answer: (D)

23. Assertion (A): In survey research, the commonly used techniques for gathering data are questionnaire, the interview and the observational techniques.
Reason (R): These are least effective for collecting data about perceptions, beliefs, attitudes, etc. of persons.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (A) is false and (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

24. Assertion (A): Information is a resource whose generation consumes time and money.
Reason (R): Information is a resource where we consume time and money.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (C)

25. Assertion (A): Information Literacy is necessary for the users.
Reason (R): It promotes the use of libraries and information centres.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (A)

26. Assertion (A): Evaluation of information is necessary.
Reason (R): Anybody can write on internet.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (B)

27. Assertion (A): Libraries have no scope for the growth and development in future.
Reason (R): E-resources can be used anywhere anytime.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is false but (R) is true
(D) (A) is true but (R) is false
Answer: (C)

28. Assertion (A): Several methods can be devised for assisting librarians to keep abreast
of developments in his field to maintain efficiency.
Reason (R): Seminars, conferences, workshops can solve the purpose.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (A)

29. Assertion (A): Stock verification is essential in the collection development for libraries.
Reason (R): It is a time consuming process.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the right explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (B)

30. Assertion (A): Organization chart can be a useful management tool.
Reason (R): It gives clear picture of the formal lines of communication within the library.
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C)

2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment