2007 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Assertion (A): ISBD (S) is concerned with the serial publications.
Reason (R): It is not used for the serials which have ceased their publication.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

32. Arrange the following research steps according to the sequence of their occurrence.
(i) Formulation of hypothesis of research
(ii) Designing of data and analysis plan
(iii) Selection of data gathering method
(iv) Report writing
Codes:
(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (i), (iii), (ii), (iv)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (B)

33. Identify the development in the following library softwares in correct chronological sequence.
Codes:
(A) CDS/ISIS, SOUL, Green Stone, D-Space
(B) D-Space, SOUL, CDS/ISIS, Green Stone
(C) Green Stone, CDS/ISIS, D-Space, SOUL
(D) SOUL, D-Space, Green Stone, CDS/ISIS
Answer: (A)

34. Identify the chronological order of the following Public Libraries Acts.
(i) Andhra Pradesh Public Libraries Act
(ii) Karnataka Public Libraries Act
(iii) Haryana Public Libraries Act
(iv) Maharashtra Public Libraries Act
Codes:
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (B)

35. Identify the chronological order of the following Cataloguing
(i) AACR II
(ii) CCC
(iii) AA Code
(iv) ALA Code
Codes:
(A) (iii), (iv), (i), (ii)
(B) (ii), (iv), (iii), (i)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (iv), (i), (ii), (iii)
Answer: (C)

36. Arrange the following in chronological order of their origin:
(i) Unix
(ii) Ms-Dos
(iii) Linux
(iv) Windows
Codes:
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (iii), (i), (iv), (ii)
Answer: (B)

37. Identify the correct chronological order in which the following networks were launched.
(i) NICNET
(ii) ERNET
(iii) DELNET
(iv) INDONET
Codes:
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (i), (iii), (iv), (ii)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (C)

38. Arrange the following management developments chronologically:
(i) Synthesis Period
(ii) Scientific Period
(iii) Human Relation
(iv) Pre-Scientific Period
Codes:
(A) (iii), (i), (ii), (iv)
(B) (iv), (ii), (iii), (i)
(C) (i), (iv), (ii), (iii)
(D) (ii), (i), (iv), (iii)
Answer: (B)

39. Match the following:
List – I           
List - II
(a) Simplex
(i) Communication channel is used in both the directions but only in one direction at a time.
(b) Half Duplex
(ii) Communication channel is used in one direction
(c) Full Duplex
(iii) Bits of information are transmitted continuously
(d) Asynchronous transmission
(iv) The communication channel is used in both the directions at the same time

(v) Information is sent at random intervals with start and stop bits for each batch of information
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii),       (i),        (iv),      (v)
(B)       (i),        (iv),      (iii),      (ii)
(C)       (v),       (ii),       (i),        (iii)
(D)       (iv),      (v),       (iii),      (ii)
Answer: (C)

40. Match the following:
List – I                                    List - II
(a) Taylor                                 (i) Theory of Motivation
(b) Maslow                              (ii) X and Y Theory
(c) McGregor                          (iii) Scientific Management
(d) Argyris                              (iv) Immaturity / Maturity Theory
(v) Leadership Style
Codes:
(a)        (b)       (c)        (d)
(A)       (iii),      (iv),      (ii),       (i)
(B)       (iv),      (i),        (v),       (iii)
(C)       (iii),      (i),        (ii),       (iv)
(D)       (v),       (iv),      (iii),      (i)
Answer: (C)

2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment