2007 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) SOUL                    (i) INFOTEK
(b) LIBSYS                (ii) ALGORITHM
(c) SLIM                     (iii) UNESCO
(d) WINISIS               (iv) INFLIBNET
(v) DESIDOC
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii),      (v),       (iv),      (i)
(B)       (iv),      (i),        (ii),       (iii)
(C)       (v),       (iv),      (i),        (iii)
(D)       (i),        (iii),      (v),       (ii)
Answer: (B)

42. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Fyzee Committee                           (i) Library Budget
(b) Knowledge Commission               (ii) Status and Payscales of librarians
(c) Mahrotra Committee                     (iii) Public Libraries
(d) Kothari Commission                     (iv) Knowledge Society
(v) Importance of Library in academic institutions
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i),        (iv),      (iii),      (v)
(B)       (iv),      (ii),       (v),       (iii)
(C)       (v),       (ii),       (iv),      (iii)
(D)       (iii),      (iv),      (ii),       (i)
Answer: (D)

43. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Protocol                             (i) Java
(b) Language                           (ii) Internet Explorer
(c) Browser                             (iii) Altavista
(d) Search Engine                   (iv) Dos
(v) HTTP
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv),      (v),       (i),        (iii)
(B)       (v),       (i),        (ii),       (iii)
(C)       (ii),       (iv),      (v),       (i)
(D)       (i),        (v),       (iv),      (ii)
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) INIS                                   (i) Institute of Electrical Engineering, UK
(b) AGRIS                              (ii) International Atomic Energy Agency, Vienna
(c) MEDLINE                                    (iii) Agricultural Organization of UN, Rome
(d) INSPEC                            (iv) National Library of Medicine, USA
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii),      (ii),       (i),        (iv)
(B)       (ii),       (iii),      (iv),      (i)
(C)       (iv),      (ii),       (iii),      (i)
(D)       (ii),       (i),        (iii),      (iv)
Answer: (B)

45. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Paul Otlet                           (i) List of subject heading
(b) Fermont Rider                   (ii) Role operators
(c) George Boole                     (iii) National Library
(d) Minie Sears                        (iv) International Classification
(v) Universal Decimal Classification
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii),      (i),        (v),       (iv)
(B)       (v),       (iv),      (ii),       (i)
(C)       (iv),      (v),       (i),        (ii)
(D)       (i),        (iv),      (iii),      (v)
Answer: (B)

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage:
Information is a resource whose generation consumes time and money and whose use conserves time and money. The industrial environment in India is making a quantum jump in the field of technology absorption and innovation. New companies, both in the public and private sector, have been started in the past two years and most of the monopoly business is coming to an end. In other words, the industrial environment is becoming more and more competitive. Information is one of the major resources which will help the company win a competitive edge. Electronics industry is both an important and competitive industry. It has grown 514% from 1970, with an average growth rate of 15% per annum. It is hoped that by 1990 the computer industry would be a Rs. 665 crore sector. There are more than 100 companies in India now manufacturing computers. The survival in this industry by a company largely depends on its openness to adopt new technologies, introduce state-of-the art products, new marketing strategies etc. For this the company needs information on the technology, environment and competition. The types of information generally sought by a company include economic information, legal information, information on personnel relations, public relations, technology trends, market trends etc.

46. Industrial environment in India is making a quantum jump because:
(A) Information is a resource whose generation consumes time
(B) Information is a resource whose generation is money
(C) Information is a resource that consumes money and time
(D) Information absorptions and innovation in the field of the technology
Answer: (D)

47. Monopoly in business is coming to an end because of a:
(A) Information
(B) Money flow
(C) Competitiveness
(D) Lack of information
Answer: (C)

48. Information is a major resource which:
(A) Helps company to lose money
(B) Helps company to achieve popularity
(C) Helps company to have an edge in competition
(D) Helps company to gain better manpower
Answer: (B)

49. Electronics industry is both an important and competent industry as it:
(A) Is growing at the rate of fifteen percent
(B) Is growing at the rate of five hundred percent
(C) Is growing at the rate of fourteen percent
(D) Is not growing at all
Answer: (B)

50. The types of information usually sought by companies are:
(A) Economic and legal information
(B) Information on personnel relation
(C) Information on technology and market trends
(D) All the above
Answer: (D)

2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2007 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment