2007 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following catalogue codes according to the year of publication.
(i) Classified catalogue code
(ii) AA code
(iii) AACR II
(iv) RDC
Codes:
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iv) (ii) (i) (iii)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (B)

32. Arrange the following according to the work flow:
(A) Dissemination, Selection, Processing, Acquisition
(B) Selection, Processing, Acquisition, Dissemination
(C) Selection, Acquisition, Processing, Dissemination
(D) Processing, Acquisition, Dissemination, Selection
Answer: (C)

33. Arrange the following according to the preferred order of sources for information.
(i) Colophon
(ii) Outside the issue
(iii) Title Page
(iv) Preface
Codes:
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (C)

34. Identify the correct chronological order in which they were set up :
(A) ILA, IASLIC, APLA, IATLIS
(B) APLA, ILA, IASLIC, IATLIS
(C) IASLIC, ILA, IATLIS, APLA
(D) IATLIS, IASLIC, ILA, APLA
Answer: (A)

35. Match the following:
List- I                                                  List- II
(a) Pre-scientific Period                      (i) Pre 1927
(b) Scientific Period                            (ii) Pre 1880
(c) Human relations                             (iii) 1880-1927
(d) Synthesis                                       (iv) 1927-1950
(v) 1950-2007
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(v)
(B)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
(C)
(iii)
(iv)
(v)
(ii)
(D)
(ii)
(iii)
(v)
(iv)
Answer: (B)

36. Match the following:
List- I                                                              List- II
(a) OCLC                                                        (i) City
(b) INFLIBNET                                             (ii) International
(c) CALIBNET                                               (iii) Regional
(d) ASTINFO                                                 (iv) National
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
Answer: (B)

37. Match the following:
List- I                                                  List- II
(a) Biological abstract                         (i) H. W. Willson
(b) Statesman Yearbook                     (ii) NISCAIR
(c) Indian Science Abstract                (iii) Institute of Scientific Information
(d) Cumulative Book List                   (iv) U N Statistical office
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(D)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
Answer: (B)

38. Match the following:
List- I                                                  List- II
(a) B. S. Kesavan                                (i) Catalouging Rules
(b) W. C. B Sayers                              (ii) National Library
(c) C. A. Cutter                                   (iii) School of librarianship
(d) J. D. Brown                                   (iv) List of subject headin
(v)  Subject Classification
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
Answer: (C)

39. Match the following:
List- I                                                  List- II
(a) NISCAIR                                      (i) MINISIS
(b) DESIDOC                                     (ii) Libsys
(c) IDRC                                             (iii) Granthalaya
(d) INFOTEK                                     (iv) Sanjay
(v) SLIM
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(v)
(iii)
(iv)
(B)
(i)
(ii)
(v)
(iv)
(C)
(iii)
(ii)
(i)
(v)
(D)
(iii)
(v)
(i)
(ii)
Answer: (D)

40. Match the following:
List- I                                                  List- II
(a) Journal of Librarianship                 (i) Delhi
(b) Herald of Library Science             (ii) London
(c) Library Herald                               (iii) New York
(d) Library Literature                          (iv) Lucknow
(v) Canada
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iv)
(iii)
(i)
(v)
(C)
(iii)
(ii)
(v)
(iv)
(D)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
Answer: (D)

2007 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2007 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2007 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2007 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2007 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment