2008 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2008 December UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. Who is the Chairman of National Knowledge Commission?
(A) Harsha Parekh
(B) P. B. Mangla
(C) Kalpana Dasgupta
(D)Sam Pitroda
Answer: (D)

2. Which is the primary source for finding out Indian periodicals in Agriculture?
(A) Ulrich International Periodical Directory
(B) Reference Asia
(C) Press in India
(D) INFA Yearbook
Answer: (A)

3. Which of the following indexes only paper presented in the conferences?
(A) LISA
(B) Current Research Abstracts
(C) Research-in-Progress
(D) ISTP
 Answer: (D)

4. Appropriate communication media for CD-Net is:
(A) Twisted wires
(B) Optical fibre
(C) Co-axial cables
(D) Ethernet cables
Answer: (B)

5. IATLIS is an association of:
(A) Library Science Faculty
(B) Special Librarians
(C) Librarians of Public Libraries
(D) Librarians of Teachers’ Training Colleges
Answer: (A)

6. Identify the association that has changed its original name:
(A) ILA
(B) SLA
(C) LA
(D) ALA
Answer: (C)

7. Recall and Precision ratios are used in the evaluation of:
(A) Reference service
(B) Information retrieval
(C) Bibliographic service
(D) Document delivery service
Answer: (B)

8. Number of digits in ISBN now are:
(A) 10 digits
(B) 11 digits
(C) 12 digits
(D) 13 digits
Answer: (D)

9. ‘Emerald’ is the database of:
(A) Gems and Jewelary literature
(B) Material Science literature
(C) Library and Information Science literature
(D) Earth Science literature
Answer: (C)

10. TQM was promulgamated by:
(A) Deming and Juran
(B) Maslow
(C) Drucker
(D) Taylor
Answer: (A)

2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment