2008 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): Any change in the environment of the subject can not affect the state of the subject.
Reason (R): A subject can be viewed as a system consisting of a set of interacting component ideas.
Code:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (B)

22. Assertion (A): Action research is a form of interpretive research to study human actions and social practices for immediate application.
Reason (R): Action research is an applied research, which is focused on the solution to local problems, not to develop any theory for general application.
Code:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D)

23. Assertion (A): Information systems support promotion of research, development and innovation relating to the national development of a country.
Reason (R): Information is the basic input to the development.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (B)

24. Assertion (A): Many projects and initiatives are taken to create digital libraries.
Reason (R): Digital library improves the professional status of librarians.
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Answer: (C)

25. Assertion (A): IFLA’s UBC programme encourages the use and exchange of standardized bibliographic description.
Reason (R): Use of standard enables to bring uniformity in bibliographic description and interchange of bibliographic data.
Code:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (R) is true but (A) is false
(D) (A) is true but (R) is false
Answer: (B)

26. Assertion (A): UNESCO championed the cause of public library movement.
Reason (R): UNESCO’s concert for public library movement is reflected in its “Public Library Manifesto”.
Code:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D)

27. Assertion (A): PRECIS is not based upon any particular system of classification.
Reason (R): PRECIS is not build around any theoretical ideas on classification.
Code:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

28. Arrange according to year of establishment.
(A) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.
(B) Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts, Biological Abstracts.
(C) Biological Abstracts, Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.
(D) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Indian Science Abstracts, Science Citation Index.
Answer: (A)

29. The correct sequence of information flow is:
(A) Message -> Source -> Channel -> Receiver
(B) Source -> Message -> Channel -> Receiver
(C) Message -> Channel -> Source -> Receiver
(D) Message -> Channel -> Receiver -> Source
Answer: (B)

30. Arrange the following classification schemes in the order of year of origin.
(A) UDC, Expansive classification, DDC, CC
(B) Expansive classification, UDC, CC, DDC
(C) DDC, CC, Expansive classification, UDC
(D) DDC, Expansive classification, UDC, CC
Answer: (D)

2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment