2008 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following Public Library Acts according to the year of enactment:
(A) Manipur Public Libraries Act, West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act
(B) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act
(C) West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act
(D) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act
Answer: (B)

32. Arrange the following Associations according to the year of establishment.
(A) ALA, CILIP (LA), Special Library Association, ASLIB
(B) CILIP (LA), ALA, Special Library Association, ASLIB
(C) ALA, Special Library Association, CILIP (LA), ASLIB
(D) ASLIB, ALA, CILIP (LA), Special Library Association
Answer: (A)

33. Arrange the following Standards according to the year of their introduction.
(A) ISBN, ICCP, CCF, ISDS
(B) CCF, ICCP, ISBN, ISDS
(C) ICCP, ISBN, ISDS, CCF
(D) ISDS, ISBN, ICCP, CCF
Answer: (C)

34. Math the following items given in List – I and List – II.
List – I                                                                                    List – II
(a) Principles of librarianship                                      (i) Berwick Sayers
(b) Practical guidelines for classification                    (ii) S. R. Ranganathan
(c) Rules for Dictionary cataloguing                           (iii) D. J. Urquart
(d) Five Laws of library science                                 (iv) C. A. Cutter
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(B)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(C)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(D)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
Answer: (A)

35. Match the following items give in List – I and List – II
List – I                                                List –II
(a) Informatique                      (i) English
(b) Informatik                         (ii) Italian
(c) Informatica                        (iii) French
(d) Informatics                        (iv) German
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(B)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(C)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(D)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
Answer: (A)

36. Match the following items give in List – I and List – II
List – I                                                            List – II
(a) Bibliographic description               (i) Current Awareness Service
(b) Short-range reference service        (ii) Post Cordinating Indexing
(c) SDI                                                            (iii) Abstract
(d) Uniterm                                         (iv) Ready Refer Source
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(B)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(C)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(D)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
Answer: (A)

37. Arrange the following according to their increasing storage capacity.
(i) Cartridge
(ii) CD-ROM
(iii) Floppy disks
(iv) DVD
Code:
(A) (iii) (i) (ii) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (D)

38. Match the following items given in List – I and List – II:
List – I                                                List – II
(a) DDC 19th edition               (i) John Camaroni
(b) DDC 20th edition               (ii) Melvil Dewey
(c) DDC 21st edition               (iii) John Mitchell
(d) DDC 22nd edition              (iv) Benjamin Custer
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(B)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(C)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(D)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Answer: (D)

39. Match the following items given in List – II and List – II
List – I                                                                        List – II
(a) Nascent Micro thought                              (i) Colon classification
(b) Access points                                             (ii) Motivation
(c) Physiological needs                                   (iii) Documentation
(d) Analytic – synthetic classification                        (iv) AACR II
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (A)

40 Match the following:
List – I                                                List – II
(a) SHE                                   (i) Nuclear energy
(b) MESH                               (ii) Education
(c) ERIC                                 (iii) Medicine
(d) INIS                                  (iv) Engineering
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (B)

2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment