Search This Website

2008 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. MeSH is the name of a
(A) Medical Library
(B) Controlled Vocabulary
(C) Online Database
(D) CSIR Unit
Answer: (B)

12. ‘Rules for dictionary catalogue’ was devised by:
(A) A. Panizzi
(B) C. C. Jewet
(C) S. Lubetzky
(D) C. A. Cutter
Answer: (D)

13. A gazette gives information about:
(A) Places of tourist interest
(B) History of places
(C) Official announcement and notification
(D) Old records
Answer: (C)

14. Glossary is a:
(A) List of technical words with definitions
(B) List of words in a language
(C) List of thematically arranged words
(D) Alphabetical index to passages of work
Answer: (A)

15. National Library for Blind and Handicapped of India is located at:
(A) Madras
(B) Tanjore
(C) Dehradun
(D) Delhi
Answer: (C)

16. The term ‘Information Retrieval’ was coined by:
(A) H. P. Luhn
(B) Calvin Mooers
(C) Mortimer Taube
(D) Derek Austin
Answer: (B)

17. The term “Hypertext” was coined by
(A) Vannever Bush
(B) John Brown
(C) M. C. Kith
(D) Ted Nelson
Answer: (D)

18. With which agency did UNESCO collaborate to establish UNISIST?
(A) ICSU
(B) FID
(C) IFLA
(D) ILA
Answer: (A)

19. Which university appointed the first full time university librarian?
(A) Delhi University
(B) Punjab University
(C) Madras University
(D) Calcutta University
Answer: (C)

20. Assertion (A): Classification and indexing have always been of central intellectual interest in IR.
Reason (R): Conceptual analysis of the content of the queries and documents are essential input to an IR system.
Code:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) and (R) both are partially true
Answer: (C)

2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2008 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment