2008 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Subject indexing systems were developed in the order as:
(A) Chain indexing, Systematic indexing, PRECIS, COMPASS
(B) Systematic indexing, Chain indexing, PRECIS, COMPASS
(C) Systematic indexing, PRECIS, Chain indexing, COMPASS
(D) Systematic indexing, COMPASS, Chain indexing, PRECIS
Answer: (B)

32. Arrange the following associations in the order of year of establishment:
(A) SIS, IASLIC, IATLIS, ILA
(B) IASLIC, ILA, SIS, IATLIS
(C) ILA, SIS, IASLIC, IATLIS
(D) ILA, IASLIC, IATLIS, SIS
Answer: (D)

33. Arrange the following Act according to year of enactment:
(A) Copyright Act, The patent Act, information Tech. Act, IPR Act
(B) The patent Act, copyright Act, information Tech. Act, IPR Act
(C) Copyright Act, IPR Act, The patent Act, information Tech. Act
(D) Copyright Act, The patent Act, IPR Act, information Tech. Act
Answer: (D)

34. Arrange different codes according to year of origin:
(A) Anthony Pannizi code, cutter’s rules for dictionary catalogue, classified catalogue code, Anglo American cat. Rules-II
(B) Anthony Pannizi code, classified catalogue code, cutter’s rules of dictionary catalogue, Anglo American cat. Rules-II
(C) Anthony Pannizi code, Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code, cutter’s rules for dictionary catalogue
(D) Anthony Pannizi code, cutter’s rules of dictionary catalogue Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code
Answer: (A)

35. Arrange the following according to the year of publication:
(A) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology
(B) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopaedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana
(C) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & Technology Encyclopaedia of Library & Information science
(D) Encyclopaedia Britannica, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science
Answer: (C)

36. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Conventional                     (i) Patents
(b) Neo-conventional              (ii) Printed Books
(c) Non-conventional              (iii) Satellite imageries
(d) Meta documents                (iv) Audio-visual material
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(B)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(C)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (B)


37. Match the following:
List-I                                                                           List-II
(a) Library is a people’s University                             (i) Kothari
(b) Library is a growing organization                          (ii) Urquart
(c) Library can be useful to society                             (iii) Ranganathan
(d) Library is the heart of the University                    (iv) Sayajirao Gayakwad
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(D)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Answer: (A)

38. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) P. Wassermann                              (i) Line of thinking
(b) P. Atherton                                    (ii) Foundation of Education for Librarianship
(c) J.H. Shera                                      (iii) New Librarianship
(d) Maurice B. Line                            (iv) Putting knowledge to work
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(B)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(C)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (D)

39. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Theory of X & Y               (i) Frederic Taylor
(b) Scientific management      (ii) Ouchi
(c) Need hierarchy                  (iii) A. Maslow
(d) Theory Z                            (iv) D. Mc Grager
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(D)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (D)

40. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) UDC                                              (i) H.E. Bliss
(b) DDC                                              (ii) C.A. Cutter
(c) Expansive classification                 (iii) Otlat and La Fontane
(d) Bibliographic classification           (iv) M. Dewey
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(C)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(D)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (B)

2008 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2008 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2008 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2008 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2008 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment