Search This Website

2009 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): INDEST conceived J-Gate as a customized gate for e-journals subscribed by the member libraries.
Reason (R): J-Gate provides a common access platform for all its members to search and share resources subscribed by the member libraries.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

22. Assertion (A): XML, just like HTML is a meta language that is capable of containing extendable elements.
Reason (R): XML develop and deploy new specific mark up, enabling automatic authoring and processing of networked information.
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)

23. Assertion (A): Measuring the Internet and in particular the web is a difficult task.
Reason (R): Web is considered as a new publishing medium with inadequate editorial process.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

24. Assertion (A): An indexing language is an artificial language as it uses controlled vocabulary.
Reason (R): It provides different relationships between terms.
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

25. Assertion (A): With large collection of documents, recall can be measured properly.
Reason (R): The proper estimation of maximum recall for a query requires detailed knowledge of all the documents in the collection.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

26. Assertion (A): In contemporary digital environment, IPR become the focal point.
Reason (R): Many fold increase of unfair use of I.P.
(A) (A) and (R) are true.
(B) (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

27. Assertion (A): Library automation is at a slow pace in Indian Libraries.
Reason (R): Lack of U.G.C. (India) support lead to this situation.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

28. Assertion (A): The development of Institutional Repositories in India is at a slow pace.
Reason (R): This can be attributed to the non-availability of open source software and lack of interest among the LIS professionals.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is partially true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Subject gateways offer the users an alternative to ‘Vacuum Cleaner’ type of search engines, such as Google, Infoseek, Alta Vista etc.
Reason (R): Subject Gateways hold manually created records, rich resource description containing relevant information.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

30. Assertion (A): Para-professional staff supports the professional staff in Library routines.
Reason (R): Para-professional staffs acquire skill by experience.
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment