2009 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I
List – II
(a) Little Science, Big Science
(i) S.C. Bradfold
(b) Documentation
(ii) William Martin
(c) The Third Wave
(iii) Eric J de Solla Price
(d) The Information Society
(iv) Alwin Toffler
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(ii)
(i)
(iv
(iii)
Answer: (B)

42. Match the following:
List – I
List – II
(a) Key Word Indexing
(i) J. R. Sharp
(b) Citation Indexing
(ii) H. P. Luhn
(c) Uniterm Indexing
(iii) E. Garfield
(d) SLIC Indexing
(iv) M. Taube
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(D)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
Answer: (A)

43. Match the following:
List – I
List – II
(a) Web Navigation Element
(i) Telecommunication
(b) Shift + Tab
(ii) SQL
(c) ANSI Standard
(iii) Hyperlink
(d) TELNET
(iv) Select the previous link
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
Answer: (C)

44. Match the following:
List – I
List – II
(a) Mcfee
(i) DOAJ
(b) Directory
(ii) Antivirus
(c) Personal Web pages
(iii) Vendor on Internet
(d) Amazon.com
(iv) Blogs
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
Answer: (A)

45. Match the following:
List – I
List – II
(a) Theory of Knowledge
(i) Farmington Plan
(b) IS : 1553-1960
(ii) Metadata Format
(c) Resource Sharing
(iii) Library Building
(d) TEI
(iv) Epistomology
 Codes:                  

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(D)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
Answer: (C)

            Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage:
            Rolland Munro describes accountability as an informal giving that is part of everyday conversation, as well as more formal transactions generally involving some sort of documentary artifact (what we archivists refer to as a “record”). He notes that the authors move “between accounts as stories, explanations and reasons for conduct on the one hand and accounts as coded representations, records, often in the form of numbers, on the other hand”. Each of these modes mediates the other in what he refers to as “accountability relationships.” “Distributions of materials and devices are as much as effect of the giving and calling for accounts, as they are integral to the business of producing and consuming accounts”. Records are both intermediaries in the accountability process and evidence of it.
            In our daily language we often refer to accountability as something that must be achieved, rather than as something that is done informally yet continuously. The difference here is between viewing accountability as a thing represented by an artifact, such as a record, and thinking about accountability as a process in which people and records must interact to achieve accountability. In this latter view, the focus on accountability becomes an analysis of the methods people use to engage in accountability relations.

46. Rolland Munro described accountability as
(A) Classified documentary artifacts
(B) Formal artifacts only
(C) Unpublished and published documents
(D) Informal, formal and documentary records
Answer: (D)

47. The phrase ‘record keeping’ is associated with
(A) Computer programmers (B) Archivists
(C) Chartered Accountants (D) Office Managers
Answer: (B)

48. What integral components Munro has identified for accounting in the business?
(A) Records and Codes
(B) Documentary archives
(C) Materials and devices
(D) Legal Regulations
Answer: (C)

49. In general usage accountability means
(A) Something done informally
(B) Something achieved
(C) Something done continuously
(D) All of the above
Answer: (B)

50. Accountability, which is represented by an artifact, includes
(A) Process, Records, People
(B) Theory, Practice, Records
(C) Theory, Practice, People
(D) People, Records, Accounts
Answer: (A)

2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2009 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment