Search This Website

2009 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2009 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. An Invisible college is a typical example of:
(A) Informal channels of communication
(B) Formal channels of communication
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer: (A)

2. Berne convention was adopted in the year:
(A) 1911
(B) 1886
(C) 1900
(D) 1947
Answer: (B)

3. FID was dissolved in the year:
(A) 2002
(B) 2005
(C) 2000
(D) 2003
Answer: (A)

4. The use of CD-ROMs in the library significantly relates to which of the following Laws?
(A) First Law of Library Science
(B) Second Law of Library Science
(C) Fourth Law of Library Science
(D) Fifth Law of Library Science
Answer: (D)

5. Which Source would you consult to get the latest information on controversies about the venue for Tata's 'Nano'?
(A) New Encyclopedia Britannica
(B) Asian Recorder
(C) India: A reference annual
(D) Whitekar's Almanac
Answer: (C)

6. Bubl link is a:
(A) Data base
(B) OPAC
(C) Subject gateway
(D) Portal
Answer: (C)

7. Who had given the Minimal, Middling and Maximum theories of reference service?
(A) C. M. Winchell
(B) S. R. Ranganathan
(C) James I Wyer
(D) Samuel Rothstein
Answer: (D)

8.'Compaction' is an important feature of:
(A) Reviews
(B) Indexes
(C) Bibliographies
(D) Market Report
Answer: (A)

9. 'Geophysics' has been formed as a result of:
(A) Lamination
(B) Fusion
(C) Fission
(D) Agglomeration
Answer: (B)

10. Which one is not a canon (as given Ranganathan):
(A) Canon of Comprehensiveness
(B) Canon of Consistence
(C) Canon of Context
(D) Canon of Currency
Answer: (A)

2009 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2009 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2009 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2009 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2009 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment