2010 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following in chronological sequence:
(I) Digital Millennium Copyright Act
(II) Right to Information Act. (India)
(III) Information Technology Act (India)
(IV) Indian Copyright Act
Codes:
(A) (IV), (I), (III), (II)
(B) (IV), (II), (III), (I)
(C) (I), (IV), (II), (III)
(D) (II), (III), (I), (IV)
Answer: (A)

32. Arrange the following States according to the year of enactment of library legislation:
(I) Pondicherry
(II) Orissa
(III) Rajasthan
(IV) Karnataka
Codes:
(A) (IV), (I), (III), (II)
(B) (IV), (II), (III), (I)
(C) (IV), (III), (I), (II)
(D) (I), (III), (II), (IV)
Answer: (B)

33. Arrange the following softwares according to their development:
(I) E-Print
(II) D-space
(III) Greenstone
(IV) Koha
Codes:
(A) (IV), (III), (II), (I)
(B) (III), (II), (I), (IV)
(C) (I), (II), (III), (IV)
(D) (II), (III), (IV), (I)
Answer: (B)

34. Arrange the following steps in research in the sequence of their occurrence:
(I) Report writing
(II) Research design
(III) Collection of data
(IV) Analysis of data
Codes:
(A) (III), (IV), (II), (I)
(B) (I), (III), (IV), (II)
(C) (II), (III), (IV), (I)
(D) (IV), (II), (III), (I)
Answer: (C)

35. Arrange the following chronologically according to their year of Birth:
(I) S.R. Ranganathan
(II) Melvil Dewey
(III) C.A. Cutter
(IV) B.S. Kesvan
Codes:
(A) (II), (I), (IV), (III)
(B) (I), (III), (IV), (II)
(C) (III), (II), (I), (IV)
(D) (IV), (I), (II), (III)
Answer: (C)

36. Arrange the following chronologically according to their development:
(I) Punched Card
(II) Floppy Disc
(III) Magnetic Disc
(IV) Optical Disc
Codes:
(A) (II), (III), (I), (IV)
(B) (I), (III), (II), (IV)
(C) (I), (II), (III), (IV)
(D) (IV), (I), (II), (III)
Answer: (C)

37. Arrange the following according to their development:
(I) CCC
(II) ISBD
(III) CCF
(IV) MARC II
Codes:
(A) (I), (IV), (II), (III)
(B) (I), (II), (IV), (III)
(C) (I), (IV), (III), (II)
(D) (IV), (II), (III), (I)
Answer: (A)

38. The spiral of scientific method involves the following steps in correct sequence:
(I) Zenith
(II) Ascendant
(III) Nadir
(IV) Descendant
Codes:
(A) (I), (III), (II), (IV)
(B) (II), (III), (I), (IV)
(C) (III), (II), (I), (IV)
(D) (I), (IV), (III), (II)
Answer: (C)

39. Match the following:
List – I
List – II
(a) AACR-1
(i) 1978
(b) AACR-2
(ii) 1967
(c) ALA code
(iii) 1934
(d) CCC
(iv) 1949
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
Answer: (D)

40. Match the following:
List – I
List – II
(a) Books in print
(i) Bibliography of periodicals
(b) Ulrich International Periodical Directory
(ii) Trade Bibliography
(c) World of Learning
(iii) Biographical source
(d) Who’s Who in India
(iv) Directory
 Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)

Answer:
(A)

2010 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2010 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2010 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2010 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2010 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment