Search This Website

2010 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1


The solved question paper-II of 2010 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. Who expressed knowledge in a simple mathematical equation k(s) +   1 = k (s +    s)?
(A) Fritz Machlup
(B) B.C. Brooks
(C) N.J. Belkin
(D) C.E. Shannon
Answer: (B)

2. Which is not a near synonym term to information?
(A) Ideas
(B) Data
(C) Catalogue
(D) Facts
Answer: (C)

3. CCF stands for
(A) Common Communication Format
(B) Centre for Communication Format
(C) Committee for Communication Format
(D) Common Curriculum Format
Answer: (A)

4. Resources sharing among libraries was prompted by the factors
(A) Price escalation
(B) Information explosion
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer: (C)

5. The Library Association (UK) is now the component of
(A) ASLIB
(B) CILIP
(C) ALA
(D) None of the above
Answer: (B)

6. Which of the following professional Associations does not exist now?
(A) IFLA
(B) FID
(C) ALA
(D) IASLIC
Answer: (B)

7. Real Time Access refers to
(A) Access in advance
(B) Access after some time
(C) Access when searched for
(D) None of the above
Answer: (C)

8. Theory X and Theory Y relate to
(A) Planning
(B) Motivation
(C) Innovation
(D) None of the above
Answer: (B)

9. Dewey Decimal Classification (DDC) is now looked after by?
(A) UNESCO
(B) CILIP
(C) OCLC
(D) ALA
Answer: (C)

10. INSDOC has been merged with NISCOM and is now known as
(A) DELNET
(B) NISCAIR
(C) DESIDOC
(D) NASSDOC
Answer: (B)

2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment