2010 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): Demand is the only governing factor in Book selection.
Reason (R): Patrons’ requirements govern building library collections.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) (A) and (R) both are true.
(D) (A) and (R) both are false.
Answer: (B)

22. Assertion (A): An indexing language is much more than a list of index terms that are acceptable to users.
Reason (R): An indexing language helps users discriminate between terms and reduces ambiguity in the language.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (B)

23. Assertion (A): Libraries are facing a threat and are bound to disappear soon.
Reason (R): Internet and WWW provide access to Oceans of information Worldwide.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

24. Assertion (A): Deacidification is a measure to preserve documents in any medium.
Reason (R): Digital preservation needs a different preservation care.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

25. Assertion (A): SDI is a user oriented current information service.
Reason (R): It is an alerting service directed towards groups.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

26. Assertion (A): Indexing periodical retrieves information, which includes brief summary of the article.
Reason (R): It provides list of articles along with the title, authors and other bibliographic details.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) are true.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Median is simply the middle value when the data have been arranged in ascending or descending order.
Reason (R): Median refers to the middle value in a distribution.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

28. Assertion (A): Data base is a collection of interrelated data stored together.
Reason (R): It is an organised, integrated collection of data.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Dewey Decimal is an enumerative scheme of classification.
Reason (R): The scheme has developed several devices and is no more an enumerative scheme of classification.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is not true, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

30. Assertion (A): A Library legislation provides proper governance and management.
Reason (R): It ensures free public library service to all irrespective of caste, creed and sex.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment