Search This Website

2010 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. World Wide Web was first designed by
(A) Charles Babbage
(B) F.W. Lancaster
(C) Ted Nelson
(D) Tim Berner’s Lee
Answer: (D)

12. ISBN consists of
(A) 6 digits
(B) 8 digits
(C) 13 digits
(D) 15 digits
Answer: (C)

13. Bibliographical coupling is related to
(A) Bibliometric studies
(B) Bibliography compilation
(C) Modes of subject formation
(D) Vocabulary control
Answer: (A)

14. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of
(A) 15 elements
(B) 10 elements
(C) 14 elements
(D) 18 elements
Answer: (A)

15. A type of indexing where terms are coordinated prior to searching
(A) Post coordinate indexing
(B) Pre coordinate indexing
(C) Uniterm indexing
(D) None of the above
Answer: (B)

16. Use of integrated circuits was made in
(A) First Generation Computers
(B) Second Generation Computers
(C) Third Generation Computer
(D) Fourth Generation Computers
Answer: (C)

17. The Network Topology in which nodes are connected to a central hub is known as
(A) Ring Topology
(B) Bus Topology
(C) Star Topology
(D) Mesh Topology
Answer: (C)

18. Which of the following is a term used for working assumption of a solution to a problem?
(A) Research
(B) Hypothesis
(C) Bibliography
(D) Thesis
Answer: (B)

19. Computer Memory is measured in
(A) Bytes
(B) Kilobytes
(C) Megabytes
(D) All of the above
Answer: (D)

20. DELNET stands for
(A) Developing Library Network
(B) Department of Electronics Library Network
(C) Distance Education Library Network
(D) Delhi Library Network
Answer: (A)

2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2010 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment