Search This Website

2011 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2011 December UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. National Knowledge Commission was launched under the chairmanship of
(A) Nandan Nilekani
(B) Deepak Nayar
(C) Sam Pitroda
(D) Ashok Ganguli
Answer: (C)

2. Amendment to ‘Delivery of Books (Public Libraries) and Newspapers Act’ was enacted in India in the year
(A) 1952
(B) 1954
(C) 1956
(D) 1962
Answer: (C)

3. ‘Quality Circles’ in organization is used in
(A) Personnel Estimation
(B) Personnel Evaluation
(C) Management Control
(D) Participative Management
Answer: (D)

4. In PRECIS, role operator Zero (0) is allotted for
(A) Action
(B) Object
(C) Agent
(D) Location
Answer: (A)

5. The idea of Thesaurofacet was developed by
(A) G. Bhattacharya
(B) S. R. Ranganathan
(C) Jean Aitchison
(D) Derek Austin
Answer: (C)

6. Which of the model is not based on the analysis of the subject?
(A) Citation Indexing
(B) PRECIS
(C) Chain Indexing
(D) Uniterm Indexing
Answer: (C)

7. ‘Scalar Chain’ shows
(A) Authority Structure
(B) Scale of Performance of Staff
(C) Chain for locating racks
(D) A link in the chain
Answer: (A)

8. The Principle of Canonical Sequence is one of the principles of
(A) Facet Sequence
(B) Fundamental Categories
(C) Helpful Sequence
(D) Basic laws
Answer: (C)

9. Gazetteer of India was first published by
(A) Ministry of Education and Social Welfare
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Home Affairs
(D) Controller of Publications
Answer: (D)

10. The Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is
(A) United States Copyright Law
(B) British Copyright Law
(C) European Copyright Law
(D) Russian Copyright Law
Answer: (A)

2011 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2011 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2011 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2011 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2011 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment