2011 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Tamil Nadu Public Libraries Act               (i) 1948
(b) Maharashtra Public Libraries Act              (ii) 1989
(c) Kerala Public Libraries Act                       (iii) 1967
(d) Orissa Public Libraries Act                       (iv) 2002
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (A)

42. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Ibid                                                (i) In the work cited
(b) Op.cit                                 (ii) Same as above
(c) Loc.cit                                (iii) In the same pages
(d) Vide                                  (iv) See
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(B)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(C)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (B)

43. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) ALA                      (i) 1927
(b) ILA                        (ii) 1876
(c) ASLIB                   (iii) 1933
(d) IFLA                     (iv) 1924
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(C)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) CDS/ISIS                          (i) INSDOC
(b) Sanjay                                (ii) CMC
(c) Granthalya                         (iii) UNESCO
(d) Maitrayee                          (iv) DESIDOC
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(C)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
Answer: (D)

45. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Bibliography                      (i) Persons
(b) Yearbook                           (ii) Words
(c) Dictionary                          (iii) Current information
(d) Biography                          (iv) Books
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (C)

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)
            One of the problems with automatic classification techniques is that they normally involve processing the whole collection in response to every request; this is inefficient, because we know in advance that a substantial part of the collection will not be relevant to the request. One of the major objectives of an information retrieval system is to allow the user to discard with the minimum of effort any items not relevant to an enquiry. Classification schemes set out to achieve this by grouping items according to specified characteristics; provided that our specification meets the user’s needs, this grouping will be helpful, but if it does not, our organization of information may prove to be a positive hindrance instead of a help. There has been a substantial amount of research into computer techniques which would achieve the same end, by reducing the size of the collection to be searched in response to any given request. The classical Aristotelian definition of classification states that a class consists of a set of objects having a given characteristic in common, possession of that characteristic being a necessary and sufficient condition for class membership. A document may be described by a number of terms, derived or assigned, and that we expect to retrieve in answer to a request a set of documents which match the request closely but rarely exactly. This arises because the terms used to describe documents fall into a number of classes, and we can never be exhaustive in our characterization. In other words, we hope to retrieve a set of documents which maximizes the match between the query and the description of the classes into which the desired documents fall, without expecting the match to be exact in classical terms. Aristotelian classification assumes a single essential element; documentary classification assumes that related document will share a number of elements, without necessarily having all of those specified in a particular query.

46. One of the problems of automatic classification is that:
(A) It does not process the whole collection to answer a query.
(B) It processes the part collection to answer a query.
(C) It processes the whole collection to answer a query.
(D) The substantial part of the processed collection will be relevant.
Answer: (C)

47. One of the major objectives of an IR system is
(A) To help the user to express their actual need.
(B) To help the user to discard irrelevant items with the minimum effort.
(C) To help the user not to discard irrelevant items with the minimum effort.
(D) To help the user to maximize their effort to locate an irrelevant item.
Answer: (B)

48. What does the research in computer techniques aim at?
(A) To increase the size of the collection to be searched not in response to any given request.
(B) To increase the size of the collection to be searched in response to any given request.
(C) To reduce the size of the collection to be searched in response to any given request.
(D) To reduce the size of the collection to be searched not in response to any given request.
Answer: (C)

49. Aristotelian definition of classification states that:
(A) No class should have common characteristics.
(B) A class should consist of a set of common terms.
(C) A class should consist of related common characteristics.
(D) A class should consist of a set of objects having a given characteristic in common.
Answer: (D)

50. Documentary classification assumes that
(A) A single element is essential.
(B) Related documents will share a number of elements having all those specified in a particular query.
(C) Related documents will share a number of elements, without necessarily having all those specified in a particular query.
(D) Documents should have a number of elements.
Answer: (C)


2011 DecemberUGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment