2011 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2011 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. What is Dublin Core?
(A) Content management tool
(B) E- Library software
(C) Metadata standard
(D) Internet Protocol
Answer: (C)

2. Which one is the most important problem being faced by Institutional Repositories for archiving the documents?
(A) Availability
(B) Rarity
(C) Copyright issues
(D) Author’s resistance
Answer: (C)

3. As per Indian Copyright Law, copyright is granted for
(A) Fifty years after the book is published
(B) Fifty years after the death of the author
(C) Sixty years after the book is published
(D) Sixty years after the death of the author
Answer: (D)

4. NAAC stands for
(A) National Accreditation and Authority Council
(B) Northern Accreditation and Authorities Committee
(C) National Assessment and Accreditation Council
(D) Northern Assessment and Accreditation Council
Answer: (C)

5. The Principle of Local Variation is mainly applicable in
(A) Cataloguing
(B) Reference service
(C) Circulation
(D) Acquisition
Answer: (A)

6. Who is the Father of Library Movement in USA?
(A) F. W. Lancaster
(B) Paul Wasserman
(C) Melvil Dewey
(D) Allen Kent
Answer: (C)

7. New Encyclopaedia Britannica is published from
(A) London
(B) New York
(C) Paris
(D) Chicago
Answer: (D)

8. Who coined the term POSDCORB?
(A) Henri Fayol
(B) Max Weber
(C) Gulick and Urwick
(D) Wilson and Tauber
Answer: (C)

9. Which one is not a Canon (as given by Ranganthan)?
(A) Canon of Comprehensiveness
(B) Canon of Consistence
(C) Canon of Context
(D) Canon of Currency
Answer: (A)

10. ‘Union List’ is the record of
(A) Library members living in a Union Territory
(B) Periodicals available in a group of libraries
(C) Library unions located in a Union Territory
(D) List of members of a Library Union
Answer: (B)

2011 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2011 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2011 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2011 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2011 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment