2011 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following in a logical sequence:
(i) Formulation of a hypothesis
(ii) Data analysis
(iii) Selection of sample
(iv) Report writing
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)
Answer: (D)

32. Arrange the following according to the year of establishments:
(i) NICNET
(ii) INDONET
(iii) INFLIBNET
(iv) MALIBNET
Codes:
(A) (iv), (i), (iii), (ii)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (iii), (iv), (ii)
Answer: (D)

33. Identify the correct order as per year of establishment
(i) ASLIB
(ii) IATLIS
(iii) SLA
(iv) ALA
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (A)

34. Arrange the following Laws of Library Science as given by Ranganathan:
(i) Save the time of the reader
(ii) Books are for use
(iii) Every book has its reader
(iv) Every Reader has his book
Codes:
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (iv), (ii), (i), (iii)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (A)

35. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:
(i) Pondicherry
(ii) Madras
(iii) Haryana
(iv) Orissa
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (B)

36. Arrange the following in chronological order:
(i) Fayzee Committee
(ii) K. P. Sinha Committee
(iii) Chattopadhyaya Committee
(iv) Radhakrishnan Committee
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (iii), (i), (ii)
(C) (i), (iv), (ii), (iii)
(D) (iii), (i), (ii), (iv)
Answer: (C)

37. Arrange the following in chronological order:
(i) ISBD
(ii) MARC
(iii) CCF
(iv) Resource Description and Access (RDA)
Codes:
(A) (ii), (i), (iii), (iv)
(B) (i), (iv), (iii), (ii)
(C) (iii), (iv), (i), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (A)

38. Arrange the following subjects in ascending order according to their DDC numbers:
(i) Horticulture
(ii) Public Administration
(iii) Metaphysics
(iv) Botany
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (iii), (ii), (iv), (i)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (ii), (i), (iii)
Answer: (B)

39. What will be the correct sequence of books on the shelves bearing the following class numbers?
(i) 2:51
(ii) 232
(iii) 2;46
(iv) 2’N65
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer: (D)

40. Arrange the following classification schemes according to their year of first publication:
(i) DDC
(ii) CC
(iii) UDC
(iv) LC
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (i), (iv), (ii), (iii)
(C) (i), (ii), (iii), (iv)
(D) (ii), (i), (iv), (iii)
Answer: (A)


2011 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment