2011 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): Collection development must be done judiciously.
Reason (R): Demand is the only governing factor in book selection.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
Answer: (D)

22. Assertion (A): In Colon Classification, 2 represents mother country and 44 represents India. A given library in India can use 2 or 44 for India.
Reason (R): The above is in conformity with Canon of Homonym.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

23. Assertion (A): In library classification, an empty digit helps in interpolation between two consecutive ordinal numbers.
Reason (R): An empty digit is a digit with ordinal value but no semantic value.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

24. Assertion (A): A bibliographic utility is an organization that offers bibliographic services to subscribing libraries.
Reason (R): Library of Congress is a bibliographic utility.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

25. Assertion (A): LISA is a primary source of information.
Reason (R): All primary sources provide original information.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

26. Assertion (A): According to the fifth Law of Library Science, Library is a growing organization.
Reason (R): All resources of library are supposed to grow.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

27. Assertion (A): Information Literacy provides training to use maximum resources available in a library.
Reason (R): Information Literacy always aims at specific group of users.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (C)

28. Assertion (A): Performance measurement is necessary to support decision making in libraries and information centres.
Reason (R): Right decision at a right time helps libraries and information centres to achieve goals.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

29. Assertion (A): Like social scientists, the natural scientists can also collect data by conducting experiments, interviewing/observing people and reviewing literature.
Reason (R): Social scientists cannot be as objective as can be natural scientists.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

30. Assertion (A): Internet access provides information in abundance.
Reason (R): Information available on internet always lacks authenticity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (D)


2011 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment