Search This Website

2012 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2012 December UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. According to Machlup the difference between information and knowledge is
(A) Information increases with use, whereas knowledge is constant.
(B) Information is stimulatory, whereas knowledge is practical.
(C) Information is shareable, whereas knowledge is one’s property.
(D) Information is piecemeal, fragmented, particular, whereas knowledge is structured, coherent and universal.
Answer: (D)

2. “Web of Science” is
(A) A Citation Index
(B) A Bibliography
(C) An Abstracting Service
(D) All of the above
Answer: (A)

3. “Facts on File” can be grouped under
(A) Primary source
(B) Secondary source
(C) Tertiary source
(D) None of the above
Answer: (B)

4. In MARC 21, subject access fields are
(A) 3xx
(B) 4xx
(C) 5xx
(D) 6xx
Answer: (D)

5. Transformation of traditional libraries to hybrid / digital libraries is
(A) Crisis Management
(B) Re-engineering
(C) Change Management
(D) Project Management
Answer: (C)

6. Which one of the following is not a switching system?
(A) Packet
(B) Circuit
(C) Router
(D) Message
Answer: (C)

7. Access to back volumes of E-journals is known as _______.
(A) Random Access
(B) Perpetual Access
(C) Online Access
(D) Retrospective Access
Answer: (B)

8. The chi-square technique is used to compare the observed data with that of
(A) Collected raw data
(B) Expected data
(C) Analysed data
(D) Graphical data
Answer: (B)

9. ‘Parry Committee’ (UK) was set up to advise
(A) School Libraries
(B) Public Libraries
(C) Special Libraries
(D) University Libraries
Answer: (D)

10. FRBR is developed by
(A) LC
(B) UNESCO
(C) IFLA
(D) FID
Answer: (C)

2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment