2012 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Classification                       i. LISA
b. Cataloguing                         ii. UDC
c. Subject Heading                  iii. AACR
d. Library Science Abstracts   iv. LCSH
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iv
iii
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
iv
iii
i
ii
(D)
ii
iv
i
iii
Answer: (B)

42. Match the following:
List – I (Budgetary technique)           List – II (Limitation of budgetary technique)
a. Line                                                 i. Detailed information required
b. Formula                                           ii. Time consuming
c. PPBS                                               iii. Do not permit variation
d. Zerobased                                       iv. Do not suggest future
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iv
iii
(B)
iii
ii
i
iv
(C)
iv
iii
i
ii
(D)
i
iv
ii
iii
Answer: (C)

43. Match the following:
List – I                                                List – II
a. File transfer protocol                       i. Data transmission capacity
b. Multimedia                                      ii. Integration of text, colour sound and animation
c. Bandwidth                                      iii. Bulletin Board
d. Electronic Notice Board                 iv. Internet
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
ii
i
iii
(B)
i
iii
ii
iv
(C)
ii
i
iv
iii
(D)
i
iv
ii
iii
Answer: (A)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
a. ISDN                                               i. Web page
b. URL                                                ii. Video Conferencing
c. Firewall                                           iii. Internet Standard for Information Transmission
d. HTTP                                              iv. Protecting unauthorized access internet
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
iv
i
ii
(B)
iv
i
iii
ii
(C)
ii
i
iv
iii
(D)
i
iii
ii
iv
Answer: (C)

45. Match the following:
List – I                                    List – II
a. OCLC                                 i. Bio-Med
b. INFLIBNET                       ii. Web-Dewey
c. IISC                                    iii. N-List
d. NLM                                   iv. Digital Library of India
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
iii
i
ii
iv
(C)
iv
ii
iii
i
(D)
i
iii
iv
ii
Answer: (A)

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)
            With the realization across the world that the global economy is going to be increasingly knowledge-based, science and technology have become the subject of discussion not just in classical ministries but also in ministries as diverse as commerce, industry and finance, and in case of United  States, even in the State Department. In India, the Prime Minister has made frequent statements about the need to step up scientific research in the country.
            Several large companies, including multinationals are outsourcing R & D programmes to India. This is partly because scientists are cheaper in India dollar for dollar, but also because India has a large pool of trained scientists. Industry data shows that R & D is now the third-largest segment in India’s export of Information Technology (IT) services. Foreign companies have invested over $ 1 billion in research operations in India from 1998 to 2003 and another estimated $ 5 billion are in the pipeline. The United States is the biggest investor followed by Germany, France, Denmark and UK. Japan and China have also begun to invest in research programmes in India. Most foreign investment is being directed to research in computer sciences, pharmaceuticals, molecular chemistry, drug discovery, engineering and automotive design and biotechnology, including plant breeding.
            Whereas, flow of foreign investments has enthused research institutions that are targeted for collaboration, there is also cause for concern. Although, India now attracts considerable foreign investment in R & D, it has no system in place for assessing how this investment is affecting the country’s technological development. Nor is there any mechanism to monitor the impact of such investment on aspects such as skill development, sectoral capacity building etc. Do such foreign – funded research programmes benefit only the scientists and technicians in the form of better salaries and perks or do they also produce benefits for the country as a whole?

46. Focus on science and technology has increased because
(A) Indian commerce and Finance Ministries are giving great importance to it.
(B) World economy has become knowledge based.
(C) US State Department gives priority on S & T
(D) Knowledge Commission has identified it as one of the potential area of development
Answer: (B)

47. The following group of countries are the biggest investors in research:
(A) U.S., Germany, India, Russia
(B) Britain, France, U.S., India
(C) France, Denmark, U.S.A., U.K.
(D) Japan, China, India, Denmark
Answer: (C)

48. What is the cause of concern regarding foreign investment in research?
(A) Scientists and technicians involved in research are not paid well.
(B) There are insufficient institutions that can be targeted for research collaboration.
(C) The benefit of such investments doesn’t get transferred to India.
(D) Sufficient methods to assess and evaluate the impact of such investment are not available.
Answer: (D)

49. Most foreign investment is being made in the area of
(A) Microbiology and life sciences.
(B) Computer science and automotive design.
(C) Physical sciences and planting.
(D) Grafting and biology.
Answer: (B)

50. Foreign companies are outsourcing R & D programmes to India because
(A) Quality of research is quite high in India.
(B) Outsourcing is cost effective for foreign companies.
(C) There is scarcity of skilled manpower in those countries.
(D) None of the above.
Answer: (B)

2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment