Search This Website

2012 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following in a chronological order according to their year of establishment:
(i) Library of Congress.
(ii) NISCAIR.
(iii) Delivery of Books Act.
(iv) National Library of India.
Codes:
(A) (iii), (iv), (ii), (i)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (i), (iv), (iii), (ii)
(D) (iv), (i), (iii), (ii)
Answer: (C)

32. Arrange the following bibliographical standards according to their year of development:
(i) ISBD.
(ii) MARC.
(iii) Dublin Core.
(iv) RDF.
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (ii), (i), (iv), (iii)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: (Wrong Question)

33. Arrange the following according to their year of origin:
(i) UNICODE.
(ii) XML.
(iii) HTML.
(iv) SGML.
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iii), (iv), (ii), (i)
(C) (ii), (iv), (i), (iii)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: (A)

34. Arrange the following in order of their year of establishment:
(i) INIS.
(ii) AGRIS.
(iii) MEDLARS.
(iv) UNESCO.
Codes:
(A) (iii), (i), (iv), (ii)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iv), (iii), (ii), (i)
(D) (i), (ii), (iv), (iii)
Answer: (Wrong Question)

35. Arrange the following according to their year of enactment:
(i) Tamil Nadu Public Library Act.
(ii) Kerala Public Library Act.
(iii) Maharashtra Public Library Act.
(iv) Orissa Public Library Act.
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (A)

36. Match the following:
List – I                                                                                                List – II
a. ‘Guide to Use of Books And Libraries’                                         i. F.W. Lancaster
b. ‘If You Want to Evaluate Your Library’                                        ii. A.C. Foskelt
c. ‘Cuneiform to Computer : A History of Reference Sources’         iii. Jean K. Gates
d. ‘Subject Approach to Information’                                                            iv. William A. Katz
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
i
iv
iii
ii
(C)
iii
i
iv
ii
(D)
iv
ii
i
iii
Answer: (C)

37. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Directory                                                     i. Information Please Almanac
b. Annuals                                                       ii. Keesing’s Record of World Events
c. Bibliography                                                iii. Encyclopaedia of Associations
d. News paper Digest                                     iv. Publishers’ Weekly
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
i
iv
ii
(B)
i
iii
iv
ii
(C)
iii
ii
iv
i
(D)
iv
i
ii
iii
Answer: (A)

38. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Guiding users to the place of information              i. Digest
b. Guiding users in the use of information                 ii. User orientation
c. Alerting users with the latest arrivals                      iii. Referral
d. Providing users with summarized information       iv. Current Awareness
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
iv
i
ii
(B)
iii
ii
iv
i
(C)
iv
i
iii
ii
(D)
ii
i
iii
iv
Answer: (B)

39. Match the following:
List – I                                                List – II
a. B.S. Kesvan                                    i. School of librarianship
b. Paul Otlet                                        ii. National Library of India
c. W.C.B. Sayers                                 iii. UDC
d. M. Taube                                         iv. Uniterm Indexing
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
i
iv
(B)
iii
ii
i
iv
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (A)

40. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Theory of Motivation                      i. Factor of planning
b. Unity of Command                         ii. Efficiency and waste prevention
c. MBO                                               iii. Maslow
d. Forecasting                                                 iv. Peter Drucker
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iv
i
ii
iii
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iii
i
iv
ii

Answer:
(Wrong Question)

2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment