2012 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Who were involved in Public Library Movement in India?
(i) Sayaji Rao Gaekwad II.
(ii) C.D. Deshmukh.
(iii) S. Radhakrishnan.
(iv) S.R. Ranganathan.
Codes:
(A) (i) & (iii) are correct
(B) (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
Answer: (C)

12. Which of the following are library networks?
(i) Internet.
(ii) DELNET.
(iii) NICNET.
(iv) OCLC.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (B)

13. Which of the following are review type services?
(i) Current Awareness.
(ii) Trend Reports.
(iii) News Clippings.
(iv) State of the Art Report.
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) are correct.
(B) (i), (iii), (iv) are correct.
(C) (ii) & (iv) are correct.
(D) (ii) & (iii) are correct.
Answer: (C)

14. The basic characteristics of a system are:
(i) Interrelated components.
(ii) Independent and can stand alone.
(iii) Arranged in hierarchical order.
(iv) Inputs, processes, outputs & feedback.
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) are correct.
(B) (i), (ii), (iv) are correct.
(C) (ii), (iii), (iv) are correct.
(D) (i), (iii), (iv) are correct.
Answer: (D)

15. The general image file formats are:
(i) TIFF.
(ii) JPEG.
(iii) MPEG.
(iv) PNG.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

16. Which of the following are common types of protocols?
(i) HTTP.
(ii) FTP.
(iii) Telnet.
(iv) Gopher.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer: (D)

17. Which of the following are not the elements of DOI system?
(i) Policies.
(ii) Subject.
(iii) Description.
(iv) Resolution.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

18. Which of the following are Trade Bibliographies?
(i) Books-in-Print.
(ii) Indian Books-in-Print.
(iii) Indian National Bibliography.
(iv) British National Bibliography.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (C)

19. Assertion (A): Distance education for LIS courses is gaining ground in India.
Reason (R): Majority of people prefer it as an alternative channel of education.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

20. Assertion (A): Indian libraries are making optimum use of social networking.
Reason (R): Social networking has wider role in dissemination of information.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) (A) and (R) both are true.
(D) (A) and (R) both are false.
Answer: (B)

2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment