Search This Website

2012 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2012 Dec. UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Who categorized the user studies into the following three categories?
(i) Behaviour Studies.
(ii) Use studies.
(iii) Information flow studies.
(A) Maurice B Line
(B) Menzel
(C) Cronin
(D) Voigt
Answer: (B)

2. Which one of the following is not a virtual library?
(A) Without walls.
(B) With distributed physical locations.
(C) Providing integrated and unified remote access to geographically distributed collections.
(D) Which does not exist in reality.
Answer: (B)

3. In 1974, Zurkowski used for the first time, which of the following term?
(A) Digital Literacy
(B) Media Literacy
(C) Computer Literacy
(D) Information Literacy
Answer: (D)

4. Who defined “to be information literate, a person must be able to recognize when information is needed and have the ability to locate, evaluate and use effectively the needed information.”?
(A) SLA
(B) ALA
(C) IFLA
(D) CILIP
Answer: (B)

5. Which of the factor is not helping in limiting the external validity?
(A) Reactive effect
(B) Ecological validity
(C) Interaction between selection bias of experimental variables
(D) Ecological effect
Answer: (D)

6. Semantic differential scale is concerned with
(A) Pool of items
(B) Selection from two opposite positions
(C) Five point scale
(D) Selection from a check list
Answer: (B)

7. In spiral of scientific method, the span of Zenith to descendent is
(A) Empirical phase
(B) Hypothesizing phase
(C) Deductive phase
(D) Verification phase
Answer: (C)

8. Which of the following variable cannot be expressed in quantitative terms?
(A) Socio-Economic status
(B) Marital status
(C) Numerical Aptitude
(D) Professional Attitude
Answer: (D)

9. National Knowledge Network is to be implemented by
(A) National Knowledge Commission
(B) Information and Library Network
(C) National Information Centre
(D) Department of Information Technology
Answer: (C)

10. Metadata Dublin core refers to
(A) Data elements in database
(B) Bibliographic elements in database
(C) Field elements in database
(D) Subject elements in database
Answer: (A)

2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment