2012 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Planting the virus ‘Trojan Horse’ in computer network is:
(i) Hacking.
(ii) Tampering.
(iii) Decryption.
(iv) Intrusion.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (B)

42. Which of the following are the fundamental conditions for a subject to be protected by IPR?
(i) The work must be original.
(ii) The work must be manmade.
(iii) The work must be intelligible.
(iv) The work must be recorded/ fixed.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

43. Which of the following are the problems of present information environment?
(i) Information indiscipline.
(ii) Information literacy.
(iii) Information overload.
(iv) Information technology.
Codes:
(A) (i), (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (i) and (ii) are correct
Answer: (A)

44. Assertion (A): Qualitative measures must be made quantifiable in order to be convincing.
Reason (R): Qualitative measures are a necessary complement to quantitative measures.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

45. Which of the following are not partners of National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL)?
(i) IIT Madras.
(ii) IIT Delhi.
(iii) IIIT Bangalore.
(iv) NIT Rourkela.
Codes:
(A) (iii) and (iv)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (ii)
Answer: (A)

46. Assertion (A): Internet can replace libraries.
Reason (R): Google searches will satisfy the maximum users needs.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (B)

47. Assertion (A): Federated search technique is an integral component of an information portal.
Reason (R): ‘Content Index’ contains content that is find by the search server.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

48. Assertion (A): A combination of hypertext and Hypermedia contains text, images, sounds and other information.
Reason (R): Hypermedia information is represented in a linear fashion.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (A)

49. Assertion (A): Book selection should be done judiciously.
Reason (R): A library should acquire important and latest book selection tools.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) Both (A) & (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (C)

50. Assertion (A): TQM promotes the way in which a library is organised and perform its ICT functions.
Reason (R): TQM is seen as a hindrance to library and information services.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (D)

2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment