2012 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Which one of the following is not a recommendation of National Knowledge Commission (India)?
(A) Preparation of a National Census of Library
(B) Encourage greater community participation in library management
(C) Raja Rammohan Roy library foundation to act as the National co-ordination agency
(D) Facilitate donation and maintenance of private collection
Answer: (C)

32. Digital library function incorporate:
(i) Creating and capturing.
(ii) Storage and management.
(iii) Search and access.
(iv) Abstracting and reviewing.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

33. Which topology of computer network provides faster server access?
(i) BUS Network Topology.
(ii) RING Network Topology.
(iii) MULTIPLE RING Network Topology.
(iv) STAR Network Topology.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

34. Which of the following are ISDN services?
(i) RSS.
(ii) Teletext.
(iii) Voice mail.
(iv) Video conference.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer: (C)

35. Vocabulary in a database is controlled by:
(i) Thesaurus files.
(ii) Import files.
(iii) Standard files.
(iv) Authority files.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

36. CCF for bibliographic record refers to
(i) Data transfer.
(ii) Data storage.
(iii) Standard tags of data identification.
(iv) Formatting of records.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (iii), (i) and (ii) are correct.
Answer: (A)

37. Which of the following are not reference service?
(i) Preparation of user profile.
(ii) Initiation of freshman.
(iii) Compilation of documentation list.
(iv) Readers Advisory.
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (iii) and (iv)
Answer: (C)

38. Which of the following functions are analysed by ALA as reference service functions?
(i) Consultation function.
(ii) Guidance function.
(iii) Instruction function.
(iv) Bibliographic function.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

39. Which of the following are the scientists’ approach according to Melvin J. Voigt (1961)?
(i) Current Approach.
(ii) Everyday Approach.
(iii) Exhaustive Approach.
(iv) ‘Catching up’ or ‘brushing up’ approach.
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv)
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (D)

40. Magazines are suitable for:
(i) Leisure and entertainment.
(ii) Scholarly information.
(iii) Popular information.
(iv) Subject information.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2012 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment