2012 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Assertion (A): Book selection must be done judiciously.
Reason (R): Resource sharing is the need of the hour.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct statement of (A)
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

22. Assertion (A): Primary sources provide most authentic information for research.
Reason (R): Primary sources are highly unorganised.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer: (D)

23. Assertion (A): Abstracting services facilitate literature review.
Reason (R): Literature review summarises major findings of various studies.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C)

24. Assertion (A): “Name Authority File” should be used in a library.
Reason (R): All works of an author should be collocated.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (B)

25. Assertion (A): Classification plays a significant role in online retrieval.
Reason (R): Classification played an important role in manual system.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (D)

26. Assertion (A): If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced.
Reason (R): Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C)

27. Assertion (A): There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries.
Reason (R): There is economic pressure on public budget.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (A)

28. Assertion (A): System analysis identifies the flow of work.
Reason (R): System analysis is not necessary if the library is automated.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (B)

29. Arrange the following associations according to their year of establishment:
(i) IASLIC
(ii) ASLIB
(iii) ALA
(iv) SLA
Codes:
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (iv), (ii), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (C)

30. Arrange the following according to their year of enactment in India:
(i) Freedom of Information Act.
(ii) Right to Information Act.
(iii) Copyright Act (Revised).
(iv) Information Technology Act.
Codes:
(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (ii), (iii), (iv), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)


2012 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment