Search This Website

2012 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. What are the major driving forces behind an ‘Information society’?
(i) R T I
(ii) I. C. T.
(iii) Internet
(iv) I. T. ACT
Codes:
(A) (ii) & (i) are correct
(B) (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
Answer: (D)

12. Which libraries are functioning as depository libraries?
(i) Delhi Public Library
(ii) Connemara Public Library
(iii) British Council Library
(iv) Central Reference Library
Codes:
(A) (i), (iii), (iv) are correct
(B) (i) & (iii) are correct
(C) (i) & (ii) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
Answer: (C)

13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’
(i) Maps
(ii) Atlases
(iii) Encyclopaedias
(iv) Yearbooks
Codes:
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (iii) & (iv) are correct
(C) (ii) & (iii) are correct
(D) (ii) & (iv) are correct
Answer: (B)

14. Which principles are corollary to Wallpicture principle?
(i) Cow-calf principle
(ii) Principle of later-in-time
(iii) Whole – organ principle
(iv) All of the above
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (C)

15. The factors that influence computer file organisation are
(i) Speed of access
(ii) Storage space
(iii) Fixed length fields
(iv) File volatility
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
Answer: (B)

16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are
(i) Information overload
(ii) Information insecurity
(iii) Lack of innovative technologies
(iv) Lack of control over communication
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
Answer: (C)

17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’?
(i) Drupal
(ii) Atex
(iii) Joomla
(iv) OpenCms
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
Answer: (D)

18. Which of the following are not styles of citation?
(i) Anglo American Cataloguing Rules
(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers
(iii) Chicago Manual of Style
(iv) Little Science Big Science
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
Answer: (C)

19. Which of the following are Schools of Management thought?
(i) Scientific Management School
(ii) Human Behavioural School
(iii) Classical School
(iv) School of Authority
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
Answer: (D)

20. Assertion (A): Users can have access to large number of e-journals.
Reason (R): Users are not aware of using e-journals.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is false, (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Answer: (B)

2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment