Search This Website

2012 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Textual representation                   (i) Pascal
(b) Computer language                       (ii) Gopher
(c) Network tool                                 (iii) Boolean operators
(d) Searching technique                      (iv) ASCI
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
Answer: (A)

42. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Law of Parsimony                                     (i) Classification
(b) Principle of Osmosis                      (ii) F. W. Lancaster
(c) Paperless Society                           (iii) Overall economy
(d) APUPA pattern                             (iv) Reclassification
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
Answer: (C)

43. Match the following:
List – I
List – II
(a) Hubs
(i) A physical layer device used to interconnect the media segments of an extended network
(b) Repeater
(ii) A physical layer device that connects multiple computers each via a dedicated cable
(c) Bus Topology
(iii) Multiple bridges known for transfer of data between different parts
(d) Switches
(iv) A straight line data highway that carries network information from one network station to another
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(D)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) RRRLF                                                      (i) Delhi
(b) Connemara Public Library                         (ii) Patna
(c) NISCAIR                                                  (iii) Kolkata
(d) Khuda Baksh Oriental Public Library       (iv) Chennai
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
Answer: (C)

45. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Right man at right library                                      (i) Annual financial statement
(b) Budget                                                                   (ii) Deployment
(c) Journal                                                                   (iii) TQM
(d) Identifying user’s views and expectations            (iv) ISSN
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(D)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
Answer: (B)

Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)
            The primary concern with the longevity of digital documents is the “viewing problem” (Besser, 2000). Unlike analog or physical information, which tends to exist independent of human involvement, digital information needs constant intervention to survive. History has shown that digital documents are problematic by default. Whereas we can actually look at the Sistine Chapel ceiling, painted 500 years ago, it is difficult if not impossible to simply view documents on 8-in. Floppy disks created in the last 20 years, even if there has been an immediate, proactive role in preserving them. Without concerted effort on the part of archivists and preservationists, digital objects quickly become obsolete or inaccessible due to unforeseen, although anticipated, advances in information technology. The variable media art community currently utilizes four digital preservation strategies, all focused on the end product. The first three methods have technical origins and are based on general digital preservation practices. Related to “the viewing problem”, they are: refreshing, the upgrade of storage mechanisms; migration, the premeditated upgrade of file formats; and emulation, which focuses on development of operating systems able to run obsolete media. The fourth option, developed by and for the new media art community, is reinterpretation (Depocas et al., 2003), where the curators attempt to recreate a work given comprehensive documentation of the original artefact. Migration and emulation are the two primary methods in managing the problem of obsolete file formats (Waters & Garrett, 1996). Migration focuses on the files themselves, periodically updating files in new software formats. The second method of preservation is emulation, which can be either at the system or the software level. System emulation focuses on developing systems that mimic the hardware used to create or run the original artefact.

46. Why digital objects become inaccessible quickly?
(A) Because of unforeseen advancement of technology
(B) It is independent of human intervention
(C) It is independent of any technological advancement
(D) None of the above
Answer: (A)

47. Reinterpretation is a digital preservation strategy where curator intends to
(A) Upgrade file formats
(B) Upgrade storage mechanism
(C) Recreate a work
(D) Upgrade operating system
Answer: (C)

48. What is the focus of system emulation?
(A) Developing systems that mimic hardware
(B) Developing systems that mimic software
(C) Developing systems that mimic file formats
(D) None of the above
Answer: (A)

49. Which of the following is true about migration preservation strategy?
(A) Migration is not related to the viewing problem
(B) Migration is related to the viewing problem
(C) Migration requires comprehensive documentation
(D) Migration does not have a technical origin
Answer: (B)

50. Refreshing preservation strategy focuses on
(A) Comprehensive documentation of original artefact
(B) Development of operating system
(C) Not on viewing problem
(D) Upgradation of storage mechanism
Answer: (D)

2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment