Search This Website

2012 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2012 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. The initiation, selection, exploration, formulation, collection and presentation are two stages of which model of information seeking behaviour
(A) Ellis Model
(B) Krikelas Model
(C) Kuhlthou Model
(D) Wilson Model
Answer: (C)

2. Jubilee Project is associated with what?
(A) Evaluation of electronic information services
(B) Public library survey
(C) Strategic management of libraries
(D) Scale development
Answer: (A)

3. The publisher of “Information Power: Building Partnership for Learning” is
(A) AASL
(B) AECT
(C) ALA
(D) ILA
Answer: (C)

4. In 1974, Zurkowski used for the first time which of the following term?
(A) Digital Literacy
(B) Media Literacy
(C) Computer Literacy
(D) Information Literacy
Answer: (D)

5. Inference Engine is a part of which information system?
(A) Management information System
(B) Decision Support System
(C) Expert System
(D) Open System
Answer: (C)

6. Which of the following is not related to case study approach in a research design?
(A) Indepth Study
(B) Study of one/limited cases
(C) General study
(D) Little concern about generalisation to a large population
Answer: (C)

7. “Students’ visit to Library is influenced by the availability of Internet”. State “Students’ visit to library” is which kind of variable?
(A) Independent Variable
(B) Intervening Variable
(C) Dependent Variable
(D) Intercept Variable
Answer: (C)

8. Idiographic hypothesis is directed towards predicting the behaviour of
(A) An Individual
(B) Group of People
(C) Masses
(D) People from same school of thought
Answer: (A)

9. In the process of reasoning when we start with a specific statement, and conclude to a general statement, it is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning
(D) Transcendental Reasoning
Answer: (B)

10. Solomon Four group design is related to
(A) Field studies
(B) Pretest-post test control group design
(C) Data Analysis Model
(D) Statistical Technique
Answer: (B)

2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment