2012 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. BIOS contain:
(i) Operating System Program.
(ii) Bootstrap Program.
(iii) Application System Program.
(iv) Convert Character to Code Program.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (D)

42. Science Citation Index is published by
(A) Thomson Reuters
(B) H.W. Wilson
(C) Whitaker
(D) R.R. Bowker
Answer: (A)

43. In the information transfer cycles, internet is acting as
(i) Primary Publisher.
(ii) Secondary Publisher.
(iii) Tertiary Publisher.
(iv) Primary Distributor.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

44. Methods and Techniques of Human Resource Planning includes:
(i) Selection and Recruitment.
(ii) Induction and Placement.
(iii) Quality Management.
(iv) Performance Evaluation.
Codes:
(A) (i), (iv) & (iii) are correct.
(B) (iv), (iii) & (i) are correct.
(C) (i), (ii) & (iv) are correct.
(D) (iii) and (i) are correct.
Answer: (C)

45. Assertion (A): Netiquette mandates that you do your best to act within the laws of cyberspace and society.
Reason (R): Failing to respect other people’s privacy is bad Netiquette.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

46. Assertion (A): Modern Integrated Library Management Softwares offer user friendly Graphical User Interfaces (GUI) on the web.
Reason (R): Almost every module of modern Integrated Library Management Software is accessible through the internet.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct but (R) is wrong.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer: (A)

47. Assertion (A): Open Systems Interconnection allows connectivity of ICT components.
Reason (R): Network Printer goes slow if it is OSI compatible.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (D)

48. Assertion (A): Many libraries have no written collection development policy and yet have sound collection.
Reason (R): Demand driven collection plays a strong role in having a sound collection.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

49. Assertion (A): Browne charging system is simple and less time consuming.
Reason (R): There is permanent issue record available.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

50. Assertion (A): Collection of audio materials is less used in Academic Libraries.
Reason (R): People consider these materials intellectually less sound and fit only for recreation purpose.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is true and (R) is partially true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2012 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment