Search This Website

2013 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Arrange the following University Libraries according to the year of their establishment:
(i) Madras University Library.
(ii) Delhi University Library.
(iii) Calcutta University Library.
(iv) Bombay University Library.
Codes:
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (D)

22. What is the correct sequence of the following sections of the main entry as per classified catalogue code (CCC)?
(i) Note Section.
(ii) Leading Section.
(iii) Heading Section.
(iv) Title Section.
Codes:
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (B)

23. Arrange the following indexing sources according to the year of their first publication:
(i) Biological Abstracts.
(ii) Chemical Abstracts.
(iii) Index Medicus.
(iv) Poole’s Index to Periodical Literature.
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (B)

24. Arrange the following library associations according to their year of emergence:
(i) CILIP.
(ii) ALA.
(iii) SLA.
(iv) ASLIB.
Codes:
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (C)

25. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Library Advisory Committee                                  i. 1962
b. Review Committee                                                 ii. 1963
c. DRTC                                                                      iii. 1957
d. Sarada Ranganathan Endowment                          iv. 1961
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
ii
i
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
ii
i
iii
iv
(D)
i
iv
iii
ii
Answer: (B)

26. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Facts on File                                                                        i. Periodical Directory
b. World of Learning                                                              ii. Index
c. Concordance                                                                       iii. Newspaper Digest
d. Willing’s Press Guide                                                         iv. Directory
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
iv
ii
(B)
ii
i
iii
iv
(C)
iii
iv
ii
i
(D)
iv
ii
i
iii
Answer: (C)

27. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. McGroger Theory X                                    i. Less External Control
b. McGroger Theory Y                                   ii. PERT
c. Unity of Command                                     iii. Workers’ Participation in Decision Making
d. Time and Cost                                            iv. All Powers in
One Person
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
i
iv
ii
(B)
iv
i
iii
ii
(C)
ii
iv
iii
i
(D)
i
iii
ii
iv
Answer: (A)

28. Match the following:
List – I
List – II
a. User Education
i. James I Wyer
b. Conservative, Liberal and Moderate Theory of Reference Service
ii. Patricia B. Knapp
c. Minimum, Middling and Maximum Theories of Reference Service
iii. Eugene P. Sheehy
d. Guide to Reference Book
iv. Samuel Rothstein
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iv
iii
(B)
i
ii
iv
iii
(C)
iii
ii
iv
i
(D)
iv
iii
i
ii
Answer: (A)

29. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. W. Edward Deming                                                i. Quality Control Circles
b. Joseph M. Juran                                                      ii. TQM
c. Armand V. Feigenbaum                                          iii. Planning, Control, Improvement
d. Kaoru Ishikava                                                       iv. Plan, Do, Check, Act (PDCA)
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
iv
ii
i
iii
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
iii
ii
i
Answer: (D)

30. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Encyclopaedia of Associations                               i. Secondary sources
b. Whitaker’s Almanac                                               ii. Primary sources
c. LISA                                                                       iii. Directories
d. Economic Times                                                     iv. Yearbooks
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
iv
i
ii
(B)
iv
iii
i
ii
(C)
ii
i
iv
iii
(D)
i
iv
iii
ii
Answer: (A)

2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment