2013 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Pre co-ordinate Indexing system perceives:
(i) Syntax.
(ii) Semantic.
(iii) Context.
(iv) Relation.
Codes:
(A) (i) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

12. An indispensable function of Thesaurus is to:
(i) Knowledge Classification.
(ii) Grouping the words together according to similarity of meaning.
(iii) Representation of Relationship between concepts.
(iv) Knowledge Engineering.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (B)

13. Which of the following are the basic components of expert system?
(i) User interface.
(ii) Knowledge base.
(iii) Inference Mechanism.
(iv) Schema.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (iv), (iii) and (ii)
Answer: (A)

14. Which of the following are the types factors studies under ANOVA?
(i) Fixed.
(ii) Frequency.
(iii) Calculated.
(iv) Random.
Codes:
(A) (ii) and (iii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

15. Which of the following are the models of communication?
(i) Economic Theory Model.
(ii) Stock Adjustment Model.
(iii) Shanon Weaver Model.
(iv) Schramm Model.
Codes:
(A) (iii) and (iv) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

16. Which of the following are criteria for Web evaluation?
(i) Revision.
(ii) Response time.
(iii) Format.
(iv) Archiving facility.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

17. Which of the following countries do not have a code of Ethics for library profession?
(i) America.
(ii) Sri Lanka.
(iii) India.
(iv) China.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (ii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.
Answer: (Wrong Question)

18. Which of the following are the components of Search Engine?
(i) Spider.
(ii) TCP/IP.
(iii) Search Mechanism.
(iv) Index.
Codes:
(A) (iv), (i) and (ii)
(B) (iii), (ii) and (i)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iv) and (iii)
Answer: (C)

19. When the permission of copyright owner is not needed?
(i) Criticism or review.
(ii) Translation.
(iii) Research purpose.
(iv) Photocopy for sale.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (A)

20. Which of the following are Library networks?
(i) Internet.
(ii) Indonet.
(iii) INFLIBNET.
(iv) OCLC.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (C)

2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment