2013 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Nadir to Ascending                                     i. Hypothesizing
b. Ascending to Zenith                                   ii. Verification
c. Zenith to Descending                                  iii. Deductive
d. Descending to Nadir                                  iv. Empirical
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
ii
iv
(B)
ii
iv
i
iii
(C)
iii
i
iv
ii
(D)
iv
i
iii
ii
Answer: (D)

52. Match the following characteristics of DBMS with respective activity:
List – I                                                            List – II
a. Reduction of redundancy                           i. Encryption
b. Data sharing                                                ii. Centralized control
c. Data integrity                                              iii. No. Of application programs
d. Data security                                               iv. Accurate and consistent data
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
iv
iii
ii
i
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
i
ii
iv
iii
Answer: (A)

53. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. XML                                                           i. Joe Becker
b. METS                                                          ii. Defence Organizations
c. UNICODE                                                  iii. W3C
d. Cryptography                                              iv. Library of Congress
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iv
i
ii
iii
Answer: (B)

54. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Social Microscope                                       i. Cluster Technique
b. Fundamental Research                                ii. No control over variance
c. Ex-post facto research                                 iii. Case study method
d. Multi stage random sampling                     iv. Knowledge for knowledge sake
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
ii
iii
i
iv
(D)
iv
i
ii
iii
Answer: (B)

55. Match the following:
List – I
List – II
a. Estimation of future expenditure on the basis of previous year expenditure
i. Programme
b. Rs. 15 per student and Rs. 200/- per teacher
ii. Comparison
c. 6.5%-10% of university budget for the development of library
iii. Per capita
d. Activities to be accomplished by the library
iv. Proportional
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
i
ii
iii
iv
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
i
ii
iii
Answer: (A)

56. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Identification of user categories                             i. Market positioning
b. Prioriting user groups and services                         ii. Segmentation\
c. Information seeking behaviour of users                  iii. Marketing Mix
d. Product, price, place, promotion                             iv. Consumer analysis
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
ii
i
iv
iii
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
iii
ii
i
Answer: (B)

57. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. FRBR                                                          i. Paul Otlet
b. POPSI                                                         ii. IFLA
c. UDC                                                            iii. G. Bhattacharya
d. www                                                           iv. Tem Berners-Lee
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iii
iv
(B)
ii
iii
i
iv
(C)
ii
iv
i
iii
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (B)

58. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Index Translationum                                                           i. NISCAIR
b. Translation Register Index (TR-I)                                      ii. NTC, Chicago
c. World Trans Index                                                              iii. UNESCO
d. Common-wealth Index of Unpublished Translations        iv. ITC, Delft, Netherlands
v. ASLIB
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
i
iv
(B)
iii
ii
iv
v
(C)
v
iii
i
ii
(D)
iv
ii
v
iii
Answer: (B)

59. Match the following evaluation criteria of print materials:
List – I                                                            List – II
a. Authority                                                     i. Typography
b. Scope                                                          ii. Stated purpose
c. Format                                                         iii. Publisher’s reputation
d. Arrangement                                               iv. Cross references
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
i
iv
(B)
i
iv
ii
iii
(C)
iii
ii
i
iv
(D)
iii
iv
ii
i
Answer: (C)

60. Match the following:
List – I
List – II
a. Measure of similarity between two documents
i. Proportion of coefficient association
b. Similarity measure based on overlap in terms between two documents
ii. Rectangular distance coefficient
c. Document similarity based solely on the occurrence of words
iii. Coefficient of association
d. Similarity measure which is based on the city block distance between two documents
iv. Lexical similarity
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
ii
iv
(B)
iii
i
ii
iv
(C)
iii
i
iv
ii
(D)
ii
iii
iv
i
Answer: (C)

2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment