2013 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. The sources of hypothesis, as enunciated by P.V. Young are:
(i) Genealogy.
(ii) Culture.
(iii) Experiment.
(iv) Analogy.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

32. “Women are more in library profession than men.” Identify the variable in the statement.
(i) Men and women are independent variables.
(ii) Men and women are dependent variables.
(iii) Library profession is a dependent variable.
(iv) Library profession is an independent variable.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

33. Systematic sampling is:
(i) A type of probability sampling.
(ii) A type of non-probability sampling.
(iii) In which first unit is selected randomly.
(iv) Selected on the basis of specified characteristics.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (A)

34. Who are associated with the digitization of the collection of Rabindra Bhavan, Vishav Bharati?
(i) RRRLF.
(ii) C-DAC.
(iii) NIC.
(iv) National Library of India.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (B)

35. Which of the following are the Pillars of SCONUL Seven Pillar Model?
(i) Recognising Information need.
(ii) Locating and accessing information.
(iii) Using information technology for assessing information need.
(iv) Comparing and evaluating information.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

36. Resource Description Framework consists of which of the following?
(i) Subject.
(ii) Thread.
(iii) Predicate.
(iv) Object.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (iv), (i) and (ii)
Answer: (C)

37. Arrange the following factors of TQM in the order of their implementation:
i. Development of Human Resource Management.
ii. Standardisation of Work process.
iii. Improvement in Internal Organisation Management.
iv. Quality Management Procedures.
Codes:
(A) ii iii i iii
(B) iii iv ii i
(C) iv iii ii i
(D) ii iv iii i
Answer: (D)

38. Arrange the following according to their year of emergence:
i. ADINET.
ii. SIRNET.
iii. MANLIBNET.
iv. DELNET.
Codes:
(A) i iv ii iii
(B) iv ii iii i
(C) iv iii ii i
(D) iii i iv ii
Answer: (Wrong Question)

39. Arrange the following according to their year of origin:
i. Indian National Bibliography.
ii. British National Bibliography.
iii. Cumulative Book Index.
iv. Books in Print.
Codes:
(A) i ii iv iii
(B) iii iv ii i
(C) ii iii iv i
(D) iv i ii iii
Answer: (B)

40. Arrange the following according to their levels:
i. Canons of Cataloguing.
ii. Laws of Library Science.
iii. General Normative Principles.
iv. Principles of Cataloguing.
Codes:
(A) ii iv i iii
(B) i iii ii iv
(C) iv i iii ii
(D) iii ii i iv
Answer: (D)

2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment