Search This Website

2013 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. “Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is
(A) Raw Title
(B) Expressive Title
(C) Kernel Title
(D) Transformed Title
Answer: (C)

12. A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is
(A) Logical Chart
(B) Flow Chart
(C) System Flow Chart
(D) Network Chart
Answer: (B)

13. The 12 rules for relational database were given by
(A) E.F. Codd
(B) Charles Babbage
(C) James Weyer
(D) Tim Berners Lee
Answer: (A)

14. A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is
(A) Bit handling
(B) Bit mapping
(C) Bit pattern
(D) Bit matrix
Answer: (B)

15. ZOTERO is a –
(A) Content Management System
(B) Reference Management System
(C) Serials Management System
(D) Bibliographic Reference Management System
Answer: (D)

16. A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as
(A) Star Network
(B) Ring Network
(C) Hierarchical Network
(D) Multipoint Network
Answer: (C)

17. Impact factor is devised by
(A) Eugene Garfield
(B) Alan Pritchard
(C) David Hume
(D) Louis Brandeis
Answer: (A)

18. A skillful method of providing means, mechanism and structural elements to streamline organizational work is known as
(A) Role Analysis
(B) Strategic Planning
(C) Work Culture
(D) Autonomous Planning
Answer: (B)

19. Financial allocation made to a library for purchase of furniture and equipment’s usually comes under the budget head
(A) Recurring grant
(B) Endowments
(C) Non-recurring grant
(D) Annual grant
Answer: (C)

20. Historical/Government records related to an organization are maintained in:
(i) Achieves.
(ii) Museums.
(iii) Repositories.
(iv) Government libraries.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment