Search This Website

2013 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Match the following queries with their appropriate category of reference source:
a. Enrolment of students in a university                                 i) Yearbook
b. Weather of Denmark                                                          ii) Statistical source
c. No. of foreigners visited World Book Fair in 2011            iii) Directory
d. No. of hospitals in China                                                    iv) Geographical Source
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

32. Match the following:
a. Last law of Library Science                                    i) Real time access
b. 2nd Law of Library Science                                     ii) Search engine & subject gateways
c. 3rd Law of Library Science                                      iii) Web access to resources
d. 4th Law of Library Science                                     iv) Open access initiatives
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       ii          iii         ii          iv
(D)       ii          iv         i           iii
Answer: (A)

33. Match the following:
a. Douglas McGregor                                      i) Scientific Management School
b. Abraham Maslow                                        ii) Theory of Authority Structure
c. F.W. Taylor                                                 iii) Self Actualization Needs
d. Max Weber                                                 iv) Theory X and Theory Y
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       i           iv         ii          iii
Answer: (A)

34. Match the following DDC numbers:
a. Education                                                    i) 770
b. Medicine                                                     ii) 370
c. Photography                                                iii) 610
d. Astronomy                                                  iv) 520
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iii         i           iv         ii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       i           iv         iii         ii
(D)       iv         ii          i           iii
Answer: (B)

35. Match the following:
a. Key to a given collection                            i) Abstract
b. Key to literary sources on a subject            ii) Index
c. Representation of subject concept              iii) Catalogue
d. Condensation of a document                     iv) Bibliography
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       iv         i           ii          iii
Answer: (A)

36. Match the following:
a. Unity of command                                      i) Specialization
b. Unity of direction                                       ii) strength in unity
c. Esprit de corps                                            iii) Orders from only one person
d. Division of work                                         iv) One boss, one plan
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       i           iv         iii         ii
Answer: (A)

37. Give in sequence, the following in order of their origin:
i. National  Library.
ii. Calcutta Public Library.
iii. Imperial Library Act.
iv. Imperial Library.
Codes:
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       ii          iv         iii         i
Answer: (D)

38. Arrange the following according to year of publication:
i. Colon Classification.
ii. Prolegomena to Classification.
iii. Five Laws of Library Science.
iv. Classified Catalogue Code.
Codes:
(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         ii          i           iii
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (C)

39. Assertion (A): Digitization has proved to be possible for every format and medium held by library.
Reason (R): All libraries are making their text and visual collections digitized.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

40. Assertion (A): In spite of political, economic and technological support, the growth of Public Library System is lopsided.
Reason (R): The public libraries are totally depending on cess/tax amounts.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (C)

2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment