Search This Website

2013 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2013 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. “Poole’s Index to Periodical Literature” was brought out by
(A) William Frederick
(B) F.W. Lancaster
(C) Van Rijsbergen
(D) H.P. Luhn
Answer: (A)

2. Walford’s Gurde to Reference Material is published by
(A) American Library Association, Chicago
(B) R.R. Bowker, London
(C) Library Association Publishing, London
(D) Learned Information Ltd., New Jersey
Answer: (C)

3. Starting, Chaining, Browsing, Differentiating, Monitoring, Extracting, Verification and Ending are important stages of which information seeking behavior model?
(A) Dervin’s Model
(B) Ellis Model
(C) Marchionnini Model
(D) Kuhlthan Model
Answer: (B)

4. What kind of arrangement is followed in LISA?
(A) Alphabetical
(B) Chronological
(C) Classified
(D) Geographical
Answer: (C)

5. Webform is used in
(A) Synchronous Virtual Reference Service
(B) Asynchronous Virtual Reference Service
(C) Both (A) & (B)
(D) None of the above
Answer: (B)

6. An online search in which all aspects of the records in natural language may be used as sought terms is
(A) Alphabetical collateral search
(B) Multi aspect search
(C) Free text searching
(D) Streaming search
Answer: (C)

7. Science Abstracts published by
(A) INSPEC (Institute of Electrical Engineering)
(B) Institute of Physics, London
(C) American Institute of Physics
(D) PSOJ (Physical Society of Japan)
Answer: (A)

8. Work study, standardized tools, selecting and training of workers are the contributions of
(A) Louis Brndeis
(B) F.W. Taylor
(C) Henry Fayol
(D) Lyndall Urwick
Answer: (B)

9. When the population is heterogenous, which of the following methods give better results?
(A) Purposive Sampling
(B) Quota Sampling
(C) Random Sampling
(D) Stratified Random Sampling
Answer: (D)

10. Which of the following is/are not database object(s)?
(A) Tables
(B) Queries
(C) Relationships
(D) Reports
Answer: (C)

2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment