Search This Website

2013 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Indian Cultural Heritage                                         i.  TKDL                    
b. Race & Brittle                                                         ii. IGNCA
c. Traditional Knowledge                                           iii. C-DAC
d. Mobile Digital Library                                            iv. National Library
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (C)

62. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Carol Kuhlthau                                                        i.  8 stages                  
b. David Ellis                                                              ii. ISB is a 6 stage process
c. M.J. Belkin                                                              iii. ISB is of 8 key activities
d. Marchionnini                                                           iv. ISB is 4 dimension characteristic
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       iv         ii          i           iii
Answer: (A)

63.  Assertion (A): Colon classification is popular in online catalogues.
Reason (R): Traditional classification systems are used in online searching advantageously.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) & (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) & (R) are true.
Answer: (C)

64. Assertion (A): Technical writing standards, style manulas and citation standards are very essential in structuring the research report.
Reason (R): Value will get enhanced by standardizing the structure of research report.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is partially true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (A)

65. Assertion (A): the encouraging environment of all time, full reading halls with the students in the libraries is diminishing day by day.
Reason (R): All the reading material is easily available and accessible on Internet to all the students.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

66. Assertion (A): There is a tremendous increase in number of doctoral degrees being awarded in library and information science.
Reason (R): Any academician in LIS holding a Ph.D degree is entitled to supervise research programme.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is partially true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

67. Assertion (A): The information seeking behavior research at the current times is on the social and cultural context of human interaction with information.
Reason (R): Attempt is being made to interpret social and cultural experiences of individuals with respect to their information seeking and searching experiences.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

68. Assertion (A): with the emergence of Internet, there is no need for reference service in this technology-based era.
Reason (R): Internet has allowed access to everyone to seek his/her information from anywhere, any time.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false but (R) is partially true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (C)

69. Assertion (A): Micrographic services have lost acceptance for preservation and dissemination of archival material.
Reason (R): ICT has brought in cost effective alternatives and replaced micrographic services.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is partially true.
(B) Both (A) & (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (A)

70. Assertion (A): Institutions generate information through research and development activities.
Reason (R): All such generated information forms the grey literature.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is partially true.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (C)

2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment