2013 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following:
List – I
List – II
a. Finding solution to the problem
i. Historical Research of pilferage in libraries
b. Implementation of could computing
ii. Action research services in special libraries
c. A study of mathematician turned librarian
iii. Experimental Research
d. Use of web resources in Central Universities of India
iv. Survey Research
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       iv         i           ii          iii
(D)       i           iv         iii         ii
Answer: (A)

52. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a.         Internal Files                                                   i.  WPD
b.         Universal File Format                                     ii. OeB
c.         Corel’s Word Perfect                                      iii. HTML
d.         Microsoft Reader                                            iv. RTF
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iv         ii          i           iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

53. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a.         Classical Models                                 i.  Ruesch and Bateson’s Functional Model
b.         Linear Model                                      ii. Aristotle
c.         Non-linear Model                                iii. Lasswell
d.         Multi dimensional                               iv. Westley and Mackan’s Conceptual Model
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (A)

54. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Henri La Fontaine                           i.  Expansive Classification
b. H.E. Bliss                                        ii. Bibliographic Classification
c. C.A. Cutter                                                 iii. LC
d. J.C.M Hansar                                  iv. UDC
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       i           iii         ii          iv
Answer: (A)

55. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. PDFA                                                          i.  High Colour depth images
b. HTML                                                         ii. Rules for encoding documents electronically
c. TIFF                                                            iii. File format for long term archiving
d. XML                                                           iv. Language for web pages
Codes :           
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       i           iii         ii          iv
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (B)

56. Match the following:
List – I
List – II
a. Introduction to Modern information Retrieval
i.  H. Borko & C. Bernier (McGraw Hill)
b. Indexing Concepts and Methods (Academic Press)
ii. G. Salton & M.J. McGill
c. Thesaurus Construction: A Practical Manual (Aslib)
iii. J.E. Rowley & R. Hartley
d. Organizing Knowledge; An introduction to Managing Access to Information (Ashgate)
iv. J. Aitchison & A. Gilchrist
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       iv         i           ii          iii
(D)       iii         i           iv         ii
Answer: (B)

57. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Papyrus                                                                    i.  Assyria & Babylonia                      
b. Handmade paper                                                     ii. Egypt
c. Clay tablets                                                             iii. Medieval Europe
d. Vellum/Parchment                                                  iv. China
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iv         i           iii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (A)

58. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Icon                                                             i.  Character strings                
b. Menus                                                         ii. Select objects on the screen
c. Dialogue Bou                                              iii. Bit mapped region
d. Pointing devices                                         iv. Obtain information from the end users
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       iii         i           iv         ii
Answer: (D)

59. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Resource Description                                  i.  MARC                   
b. Resource Discovery                                    ii. ISO 10160/10161
c. Resource Exchange                                     iii. Dublin Care
d. Interlibrary Loan                                         iv. Z 39.50
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iv         ii          i           iii
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

60. Match the following:
List – I                                                                                                List – II
a. Public Library Extension                                                     i.  KD Metcalf            
b. Academic Library Management                                         ii. M A Gelfand
c. University Libraries for Developing Countries                   iii. L R McColvin
d. Planning Academic and Research Library Buildings         iv. M B Line
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          i           iii
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (A)


2013 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment