Search This Website

2013 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Which Committee/Commission recommended that Imperial Library be designated as Copyright Library?
(A) Fayzee Commission, 1939
(B) Riche Committee, 1926
(C) Statham Committee, 1932
(D) Sadler Committee, 1916
Answer: (B)

32. What are the four entities of FRBR model?
(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Books, Form, Availability, Type
(C) Work, Expression, Manifestation, Item
(D) Discipline, Entity, Action, Personality
Answer: (C)

33. Who said that information is both a product and process?
(A) S.R. Ranganathan
(B) J. Martin
(C) D.J. Foskett
(D) S.C. Bradford
Answer: (B)

34. The process of planning, allocating, organizing and evaluation library tasks and activities within the framework of major objectives, mission and policy refers to
(A) Functional control
(B) Functional Classification
(C) Functional Approach
(D) Functional Authority
Answer: (C)

35. One of the authorized users makes bulk downloading of a Journal using robots and consequently licensor blocks access of the journal. What may be the most appropriate action(s) that librarian should initiate?
(i) Cancelation of authentication of the said user.
(ii) Asking the licensor for blocking up the access without prior information.
(iii) Investigate and take corrective measures.
(iv) Notify user community of user restrictions.
Codes:
(A) (ii), (iv) are correct
(B) (ii), (iii) are correct
(C) (i), (iii) are correct
(D) (i), (ii), are correct
Answer: (D)

36. The purposes of Metadata are:
(i) Unique identification.
(ii) Authentication of records.
(iii) Shelf arrangement.
(iv) Shows the collection of a library.
Codes:
(A) (i), (ii) are correct
(B) (ii), (iii) are correct
(C) (iii), (iv) are correct
(D) (iv), (i) are correct
Answer: (A)

37. The primary difference between knowledge classification and library classification are:
(i) Knowledge classification arranges knowledge itself.
(ii) Library classification arranges the expression of knowledge in the form of documents.
(iii) Knowledge classification is the basis of Library Classification.
(iv) Knowledge classification follows system of numbers, called notation.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
Answer: (D)

38. Which of the following activities are supported by UGC?
(i) Facilitating increased access to information.
(ii) Monitoring the implementation of revised curriculum.
(iii) Making policies for human resource development.
(iv) Funding all academic libraries.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

39. Which of the following methods are suitable to achieve quality of teaching, learning in LIS?
(i) Research-led teaching.
(ii) State of the art computer lab.
(iii) Problem-based learning.
(iv) Introducing the course at degree level.
Codes:
(A) (ii) and (iv)
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i) and (iii)
(D) (iii) and (iv)
Answer: (C)

40. Poor ‘Accessibility’ and less ‘affordability’ of journal subscription in print era led to:
(i) High allocation of funds for serials.
(ii) Open access movement.
(iii) Decrease in subscription of journals.
(iv) E-journal consortia subscription.
Codes:
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (i), (ii), (iv) are correct
(C) (ii), (iv) are correct
(D) (i), (ii), (iii) are correct
Answer: (C)

2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment